BELGRAD

Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç, "1990 yılında, Slobodan Miloşeviç'in elde ettiği başarılı sonucun daha iyisini elde ettik" dedi.

Oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından, SNS Genel Başkanlığı'nda kurulan seçim merkezinde partililere hitap eden Vuçiç, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 62'sinin sayıldığını ve şu an itibarıyla SNS'in sayılan oyların yüzde 49,3'ünü aldığını söyledi.

Vuçiç, bugün yapılan genel seçimin sonuçlarının, 1990 yılından bu yana ortaya çıkan en ikna edici seçim sonucu olduğunu savunarak, kendilerine güvenen tüm Sırbistan vatandaşlarına teşekkür etti.

Vuçiç, ''Rakiplerimizi de tebrik ediyor ve her zaman onlara el uzatmaya, müzakere etmeye ve iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu söylemek istiyorum. Hiçbir zaman, hiç kimseyi küçümsemeyeceğiz. Onların da fikirlerini duymak ve nihayetinde Sırbistanımız için neler yapabileceğimizi görmek istiyorum'' diye konuştu.

Seçim sonuçlarının, parti olarak vatandaşlarla kurdukları ortaklığı bir kez daha kanıtladığını kaydeden Vuçiç, şöyle devam etti:

''İnsanların dürüstlüğe saygı duyduğunu gördük. Önümüzde zorlu reformlar var, ancak Sırbistan'ın bir geleceği var ve bu gelecekte, Sırbistan'ın çocukları bugünden daha iyi yaşayacak. Bu geleceği yaratmak, kolay olmayacak. Ancak Sırbistan vatandaşları, daha akıllı, daha farklı, daha sorumlu ve daha ciddi olmayı tercih etti.''

Vuçiç, seçimlerin ardından, özellikle işsizlik sorunu ile mücadeleye önem vereceklerini anlatarak, görev sürelerinin yarısına gelindiğinde işsizlik oranında bugüne oranla büyük düşüşler yaşanacağını savundu.

Seçim sonuçlarının böyle olacağını kimsenin tahmin dahi etmediğini söyleyen Vuçiç, ''1990 yılında, Slobodan Miloşeviç'in elde ettiği başarılı sonucun daha iyisini elde ettik'' dedi.

 İlk resmi sonuçlar açıklanmaya başlandı

Sırbistan Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, oyların yüzde 18,89'unun sayımının tamamlandığı ve bu sonuçlara göre, SNS'in yüzde 48,91 oranında oy aldığı bildirildi.

Sırbistan Seçim Komisyonu'nun açıkladığı ilk resmi sonuçlara göre, sayılan oylar göz önünde bulundurulduğunda, Sırbistan Meclisi'ne SNS'in yanı sıra Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS),  Sırbistan Birleşik Emekliler Partisi (PUPS), BirleşikSırbistan (JS) ve Yeni Demokrat Parti (NDS) ile ülkedeki Boşnak, Macar ve Arnavut azınlıklara ait siyasi partiler girebilecek.

"Kayıtlı seçmenlerin yüzde 55,26'sı oy kullandı"

Sırbistan Seçim Komisyonu Başkanı Deyan Curceviç, düzenlediği basın toplantısında, seçimlerde kayıtlı seçmenlerin yüzde 55,26'sının oy kullandığını ve kullanılan oyların yüzde 2,69'unun geçersiz sayıldığını aktardı.

Oyların sayımına devam edildiği ve resmi sonuçların belirli aralıklarla Sırbistan Seçim Komisyonu'nca açıklanmaya devam edileceği bildirildi.

Ülke genelindeki oy sandıklarının yüzde 43,25'inin sayımı işlemleri tamamlandı

Sırbistan'da yapılan erken genel seçimlerde saat 23:00 (TSİ: 24:00) itibariyle ülke genelindeki oy sandıklarının yüzde 43,25'inin sayımı işlemleri tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi (SNS) oyların yüzde 48,7'sini alarak 250 sandalyeli parlamentoda 155 milletvekiliyle temsil edilecek

Sırbistan Seçim Komsiyonu (RIK) tarafından açıklanan seçim sonuçlarına göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç başkanlığındaki Sırp İlerleme Partisi (SNS) oyların yüzde 48,7'sini, Başbakan İvitsa Daçiç liderliğindeki  Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise oyların yüzde 14,14'ünü aldı. EskiSırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç liderliğindeki Yeni Demokrat Parti (NDS) yüzde 5,96 oy alırken, Tadiç'in eski partisi Demokrat Parti (DS) ise yüzde 5,08 oy alabildi.

Öte yandan, yüzde 5'lik seçim barajından muaf olan azınlık partilerinden, Boşnak lider Suleyman Uglyanin liderliğindeki Sancak Demokratik Eylem Partisi yüzde 1,28,Voyvodina Macarlar Birliği  yüzde 3,18 oy alan ve Sırbistan'daki Arnavutlar'ı temsil eden Demokratik Eylem İçin Partisi de yüzde 1,6 oy aldı.

Açıklanan bu sonuçlara göre, 250 koltuklu Sırbistan Meclisi'nde Aleksandar Vuçiç liderliğindeki SNS 155, Başbakan Daçiç'in partisi SPS 44, Boris Tadiç'in liderliğini yaptığı NDS 18, DS 16, Voyvodina Macarlar Birliği 10, Boşnaklar'ın partisi Sancak Demokratik Eylem Partisi 4 ve Arnavutlar'ın partisi Demokratik Eylem İçin Partisi de 3 milletvekili ile mecliste temsil edilecek.

 -''Bizim için en önemlisi, devletin ve halkın çıkarlarıdır"

SPS Genel Başkanı ve Başbakan İvitsa Daçiç, RIK tarafından açıklanan ilk sonuçların ardından yaptığı değerlendirmede, SPS çatısı altında kurulan koalisyonun seçimlerden başarılı bir sonuçla ayrıldığını söyledi.

Oy sayım işlemleri tamamlana dek, SPS'nin yaklaşık olarak yüzde 15 seviyesinde kalacağını kaydeden Daçiç, bu sonucun 2012 yılında elde ettikleri sonuca yakın bir sonuç olacağını ifade etti.

Kurulacak yeni hükümetin, mevcut hükümetin başlattığı yolda devam edeceğini söyleyen Daçiç, ''Bu yol, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik yolunda gerekli reformların uygulanması ve Priştine ile başlanan diyalog sürecidir'' dedi.

Daçiç, seçimlerin ardından oluşturulabilecek olası koalisyon ortaklıkları hakkında herhangi bir parti ile görüşmediklerini belirterek, ''Bizim için en önemlisi, devletin ve halkın çıkarlarıdır. Eğer SNS bir girişimde bulunursa, biz sorumluluk almaya hazırız'' diye konuştu.

Daçiç ayrıca, seçimlerdeki başarısı dolayısıyla SNS'i tebrik ederek, bu sonucun yeni hükümete daha büyük bir sorumluluk yükleyeceğini söyledi.

Bu arada, resmi olmayan bu sonuçlara göre, Aleksandar Vuçiç liderliğindeki SNS, uzun yıllardır koalisyonlarla yönetilen ülkede elde ettiği 155 milletvekili ile hükümeti tek başına kurabilecek.

Boşnaklar mutlu

Genel seçimlere tek başına katılan Sancak Demokratik Eylem Partisi'nin başarısı Boşnaklar'ın yoğun yaşadığı Novi Pazar (Yeni Pazar), Tutin ve Syenitsa kentlerinde coşkuyla kutlandı.

Sırbistan Seçim Komsiyonu (RIK) tarafından açıklanan seçim sonuçlarında, Boşnak lider Suleyman Uglyanin liderliğindeki Sancak SDA'nın 4 milletvekili çıkardığı yönündeki bilgiler, Sancak bölgesinde büyük sevinç yarattı. Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da Sancak SDA binası önünde toplanan binlerce Boşnak, çeşitli sloganlar atarak ellerinde parti ve Türk bayrakları ile şarkılar söyleyerek elde edilen başarıyı kutladı. Sancak SDA tarafından ayrıca havai fişek gösterisi yapıldı.

Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Tutin ve Syenitsa kentlerinde de binlerce vatandaş Sancak SDA binaları önünde toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu.

Sancak SDA yetkilileri, resmi olmayan sonuçlara göre partilerinin bu seçimlerde 3 veya 4 milletvekili ile Sırbistan Meclisi'nde temsil edileceğini söyledi. Bu sonucun, eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç döneminden bu yana  Sancak SDA'nın en büyük başarısı olduğunu belirten parti yöneticileri. bugüne kadar partilerinin girdiği seçimlerde en fazla 2 milletvekili çıkardığını kaydetti.

Bu arada, Sırbistan'da yapılan seçimlerde Boşnak liderlerden Rasim Lyayiç liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, Aleksandar Vuçiç liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi ile Muamer Zukorliç'in önderliğindeki BDZ ise Çedomir Yovanoviç'in genel başkanlığını yaptığı LDP ile ittifak yaparak seçime girmişti. Suleyman Uglyanin liderliğindeki Sancak SDA ise hiçbir parti ile ittifaka girmeden seçimlere tek başına katılmıştı.

Öte yandan, Sırbistan'da bugün yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, oyların yüzde 48,7'sini alarak 250 sandalyeli parlamentoda 155 milletvekiliyle temsil edilecek olan Aleksandar Vuçiç liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi seçimlerin galibi oldu.