Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları Konseyi Toplantısı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı.
Kazakistan Bağımsızlık Sarayı'ndaki toplantıdan önce Çin Başbakanı Li Kiçiang, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, Tacikistan Başbakanı Kokhir Rasulzoda, Özbekistan Birinci Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov aile fotoğrafı çektirdi.
Toplantının ardından Kazakistan Başbakanı Massimov ve ŞİÖ Genel Sekreteri Dmitry Mezentsev, ortak basın toplantısı düzenleyerek alınan kararlar hakkında bilgi verecek.
Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan ŞİÖ'ye Özbekistan 2001 yılında katıldı. Örgütün ana hedefleri, istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi, terörizm, bölücülük, aşırıcılık ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ile ekonomik işbirliği, enerji ortaklığı, bilimsel ve kültürel işbirliği olarak sıralanıyor.
Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ülkelerin üye olduğu örgütte Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci sıfatıyla yer alıyor.