VALPARAİSO 

 Şili'nin Valparaiso kentinde etkili olan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi.

Şili Donanma subayı Julio Leiva, enkazda 3 cesedin daha bulunmasıyla yangında ölenlerin sayısının 15’e çıktığını söyledi. Çoğu nefes darlığı çeken 500’den fazla kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı, yangın söndürme çalışmalarına itfaiyeci, polis, orman korucusu, asker, denizci ve sivil savunma görevlilerinden oluşan 5 bin kişilik ekibin katıldığı belirtildi.

Cumartesi başlayan orman yangınında 2 bin 500’den fazla evin hasar gördüğü, 11 bin kişinin evsiz kaldığı, 700 ailenin de tahliyesine hazırlanıldığı kaydedildi.

Valparaiso’nun askeri yönetim altına alınması kararı veren Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, “Böyle bir yangına karşı şimdiye kadar yürütülen en büyük hava operasyonuna tanık oluyoruz” derken, alevlerin “daha önce hiç görülmeyen boyutlara ulaştığını” söyledi. Kabinesiyle operasyonu koordine eden Bechelet, bu hafta Uruguay ve Arjantin’e yapacağı gezileri de iptal etmişti.

Şili Ormancılık Dairesi de yangını tamamen söndürmenin 3 hafta sürebileceğini öngörmüştü. Okyanus kıyısında, 250 bin nüfuslu Valparaiso kenti, 42 tepeyle çevrili doğal bir amfitiyatro özelliği taşıyor.

Tepelere inşa edilmiş rengarenk evleriyle UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alan kentin kartpostallardaki bu güzel görüntüsü, burada yaşayanlar için tehlike arz ediyor. Kentte inşaat için uygun olmayan arazilerde bulunan derme çatma evlerde çok sayıda kişi yaşıyor, yoksul semtlerin çoğunda içme suyu ve kanalizasyon altyapısı yok.

Valparaiso Belediye Başkanı Jorge Castro, 24H kanalıyla yaptığı söyleşide, “Çok savunmasız bir kentiz. Kendi tehlikemizin mimarları ve mühendisleriyiz” demişti.