WASHINGTON

İki partili yaklaşımla hazırlanan "silah alanların geçmişlerinin araştırılması"na yönelik teklifin 100 sandalyeli Senato'dan geçmesi için gerekli 60 oy bulunamadı.

Oylamada teklife 54 olumlu, 46 olumsuz oy geldi. Olumlu oylar çoğunlukta olsa da 60 barajını geçemediğinden teklif Senato gündeminden düştü. Bu sonuç, ABD'deki silah lobisi için de güçlü bir zafer oldu.

Washington için büyük utanç günü

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'ın bahçesinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, silahlı saldırıya uğrayan eski Kongre üyesi Gabrielle Giffords ve silah şiddetinin kurbanlarının yakınlarıyla kameraların karşısına geçti.

Amerikan halkının yüzde 90'ının, Cumhuriyetçi seçmenin de yüzde 80'inin destek verdiği, silah alımlarında geçmiş araştırmasının yapılması konusunu Senato'daki azınlığın uygulamaya değer bulmadığını belirten Obama, ülkenin yüzde 90'ının destek verdiği bir tasarının hala nasıl geçemediğini sorguladı.

Obama, Senato kuralındaki çarpıklık yüzünden azınlığın süreci engelleyebildiğini kaydetti.

Bazılarının bunu "zafer" olarak nitelendirdiğini anlatan Obama, "Bu kimin zaferi, neyin zaferi? Amerika'nın yüzde 90'ının, Cumhuriyetçilerin yüzde 80'inin istediğini yapmamak mı zafer, kimi temsil ediyoruz burada? Bu Washington için büyük bir utanç günü" ifadesini kullandı.

Mücadelelerinin bitmediğini, asıl tepkilerin seçmenlerden geleceğini vurgulayan Obama, "Washington'ı değiştirmek için Amerikan halkı bu konudaki tutkusunu sürdürmeli. Gerekirse Washington'a doğru insanları göndermelisiniz" dedi.