BRÜKSEL

Hollande, AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, ''Avrupalıların silah ambargosunu kaldırmasını istiyoruz çünkü muhalefeti desteklemeye hazır olduğumuzu göstermeli ve (Suriye rejimi üzerinde) baskı oluşturmalıyız. Bu kadar ileri gitmek zorundayız. Avrupalı mevkidaşlarıma bunu söyleyeceğim'' dedi.

Hollande, Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu fakat bunun için AB'nin silah ambargosunu kaldırarak rejime mesaj göndermesi gerektiğini ifade etti.

Zirve öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'la ikili görüşme gerçekleştiren Hollande, Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılması konusunda İngiltere'yle birlikte hareket edeceklerini söyledi.

AB dışişleri bakanları geçen ay Suriye'ye silah ambargosunu ''öldürücü olmayan'' ekipmanlarave teknik desteğe izin verecek şekilde değiştirerek Haziran'a kadar uzatmıştı.

Almanya görüşmeye hazır

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Suriye'deki muhaliflere silah verilmesi konusunda başlayacak olan görüşmeye hazır olduklarını belirterek, ''Fransa ve İngiltere'deki partnerlerimiz, yaptırım politikasında yeniden değişikliğe gidilmesini mantıklı buluyorlarsa, bunu tabi ki AB de hemen konuşuruz'' ifadesini kullandı.

Bu konuda Almanya'nın tutumunun değişip değişmediği konusunu açık bırakan Westerwelle, AB'nin Mart ayı başında Suriye'ye uygulanan silah ambargosunu 3 ay uzattığına işaret etti.

Memnuniyet verici

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un ülkesinin ve İngiltere'nin Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren ÖSO sözcüsü Abdulhamid Zekeriya, ''Fransa'nın vaadinden memnunuz, ancak bunun sadece sözden ibaret olması konusunda endişeliyiz'' dedi.

Zekeriya, ''Fabius'un açıklamaları, iyimserliğimizi arttırırken, beraberinde 'Suriye meselesine bu kadar az önem verildiği sırada, bu sürpriz değişimin nedeni nedir?' sorusunu aklımıza getirdi'' diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bugün yaptığı açıklamada, Fransa ve İngiltere'nin, diğer AB ülkeleri karşı çıksa bile, Suriyeli muhaliflere silah desteğinde bulunmaya hazır olduklarını belirtmişti.

Suriye'deki seferberlik ilanı

Suriye ordusunun genel seferberlik ilan ettiği haberlerine de değinen Zekeriya, gençlere orduya alınmamaları için ''kontrol noktalarından uzak durmaları'' çağrısında bulundu.