CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa'nın sığınmacı sorununa çözüm bulmak için zamanın tükenmek üzere olduğunu ve AB'nin gelecek hafta düzenleyeceği toplantıların krizi çözmek için son şans olabileceği ve hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, Avrupa'nın sığınmacı sorununa çözüm bulması için zamanın tükenmekte olduğunu söyledi.

Edwards, Sırbistan-Hırvatistan sınırında sığınmacıların geçişinde bazı noktaların kapatıldığı ve Macaristan sınırında yaşanan kaos ve karmaşanın Avrupa'nın sığınmacı sorununa tutarlı ve tek bir çözüm üretememesi nedeniyle yaşandığını söyledi.

Yunan adalarına her gün 4 bin sığınmacının geldiğini ifade eden Edwards, "Avrupa'da sığınmacı krizi büyüyor ve ülkeler bir çözüm üretmeden krizi başka ülkeye itiyor" dedi.

Edwards, "AB Adalet ve İçişleri Konseyinin 22 Eylül'deki olağanüstü toplantısı ve Avrupa Konseyinin 23 Eylül'deki toplantısı sığınmacı krizinde AB ülkelerinin bir anlaşmaya varabilmesi için hayati derecede önemli" şeklinde konuştu.

"Bu toplantılar, Avrupa'nın sığınmacı krizine birlik ve tutarlılık içinde cevap verebilmesi için son şans olabilir. Zaman tükeniyor" diyen Edwards, "Sınırları kapatmak krize bir çözüm üretmiyor" uyarısında bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmayı başaran sığınmacı sayısının yarım milyona yaklaştığını ve bunların 200 bin kadarının Suriyeli olduğunu açıkladı.

IOM, 2015'in başından bu yana Avrupa’ya kaçak yollardan girmek isterken Akdeniz'de can verenlerin sayısının 2 bin 812'yi bulduğunu bildirdi.