HALEP 

Suriye'de rejim güçlerinin yoğun saldırılarına maruz kalan Halep’te zor şartlar altında hayatını idame ettirmeye çalışan öğretmen Ahmed Hamadan, yaşadığı acıları şiirleriyle anlatıyor.

Savaştan önce kendini öğrencileri yetiştirmeye adayan 55 yaşındaki öğretmen, savaş sonrası ülkesinde yaşananları anlatabilmek için şiirin nihayetsiz ifade gücünü kullanıyor. "Varil ve vakum bombaları" sonucu neredeyse yarısı harabeye dönen Halep sokaklarının kendisinde uyandırdığı hazin duyguları şiirlerine yansıtan Hamadan, savaşın kendisini şaire dönüştürdüğünü belirtiyor. Ülkesinde yaşanan iç savaşın yol açtığı acıları gelecek nesillere şiirleriyle anlatma yolunu seçen Hamadan, siyasi olayları da derinden derine şiirlerine aksettiriyor.

İlk evinin saldırılarda yıkılmasının ardından taşındığı ikinci evinin de saldırılara maruz kalması sonucu göçebe hayatı yaşamaya başlayan Hamadan, bazen bir enkazın başında, bazen sağlam kalan bir evin içinde şiirler, kasideler okuyor. Hamadan’ı evinde misafir eden Halepliler, Esed yönetimine olan tepkilerini göstermek için onun şiirlerini dinliyor.

Şiirlerinin büyük bölümünde Esed rejimini eleştiren Hamadan, her saldırı ve sonrasında yaşanan acıların kendisine yeni ilhamlar verdiğini kaydediyor. Hamadan, şiirlerinde kimi zaman bir caminin yıkılışına duyduğu üzüntüyü, kimi zaman da evsiz kalan bir ailenin dramını işliyor.

“Kendi halkını öldüren ve evsiz bırakan devlet başkanına" isyan eden Hamadan, varil bombasını ilk kez bu savaşla duyduğunu ifade ediyor. “Esed, halkı sindirmek için ve bazı kentlerde de halkı göçe zorlamak için varil bombası kullanıyor" diyen Hamadan, ne babasının ne dedesinin daha önce böyle bir acı ile karşılaşmadığını belirtiyor.

Halep'te zor şartlar altında bir hayat sürdürdüğünü anlatan Hamadan, "Esed Halep'te taş üstüne taş bırakmadı. Binlerce kadın ve çocuk, varil ve vakum bombalarıyla yıkılan evlerin enkazında ölü veya yaralı olarak çıkartıldı. Enkazlar çok şey anlatıyor" diye konuştu.

Ülkede olayların başladığı Mart 2011 yılından bu yana duygularını şiire döken kimsenin olmadığına da değinen yokluk içinde yaşayan Hamadan, ülkedeki olayları anlatan yüzlerce şiir yazdığını vurguladı.