SARAYBOSNA - Bosna-Hersek'teki savaşta, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da en büyük soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların kullandığı ve "ölüm yolu" olarak bilinen orman yolunda, dünyanın farklı ülkelerinden gelenlerin katılımıyla 3 gün sürecek ''Barış Yürüyüşü''ne katılmak üzere başkent Saraybosna'dan gruplar yola çıktı.

Savaş sırasında, BM tarafından ''güvenli bölge'' ilan edilen Srebrenitsa'nın, Sırp general Ratko Mladiç komutasındaki askerin birlikler tarafından 11 Temmuz 1995'te işgal edilip sivillere karşı katliamların başlaması üzerine, bu kentten kaçan halk, 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla kentine varmak için orman yolunu kullanarak soykırımdan kurtulmaya çalışmıştı.

Orman yolunu kullanarak, katliamdan kaçmaya çalışan sivillerin birçoğu, bu yolda Sırp çetniklerce yakalanıp öldürülürken, Srebrenitsa'dan kaçan çok az kişi sağ sağlim Tuzla'ya varabilmişti. 

"Ölüm yolu" olarak bilinen bu yolda yapılan geleneksel "Barış Yürüyüşü", bu yıl da Tuzla kentine bağlı Nezuk kasabasında 8 Temmuz'da başlayacak ve Potoçari Anıt Mezarlığı'nda anma töreninin yapılacağı 11 Temmuz'da Potoçari'de son bulacak. "Barış Yürüyüşü"ne katılmak amacıyla başkent Saraybosna'dan 57 kişilik bir grup yola çıktı.

Bu grubun organizatörü Avad Bahto, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl Saraybosna'dan katılan vatandaşların sayısında önemli bir artış olduğunu belirterek, bu artıştan ve insanların hassasiyetinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Geçen yıl, Saraybosna'dan başlayıp Potoçari'de sona erecek yolu yürümek için sadece 9 kişinin bulunduğunu söyleyen Bahto, ilerleyen yıllarda sayının daha da artacağını umduğunu söyledi.

"Barış Yürüyüşü-2013" Organizasyon Komitesi Üyesi Leyla Çauşeviç Suçeska da Saraybosna'dan başlayan bu yürüyüşe katılacak insanların Srebrenitsa'nın unutulmaması için çabalayan onurlu insanlar olduklarını söyledi.

Yürüyüşe ilk kez katılanların gerek fiziksel, gerekse zihinsel anlamda yorulacağını belirten Suçeska, ''Ancak, hayatını kaybedenlerin sayısı her şeyden önemli. Bu sayı, bizim zihinsel yorgunluğumuzdan da fiziksel yorgunluk sonrası çekeceğimiz acılardan da daha güçlü'' dedi.

Bu yılki "Barış Yürüyüşü''ne ilk kez katılan Sabina Tuzoviç ise kendisini nelerin beklediğini bilmediğini ancak zihinsel anlamda bu yürüyüşe hazır hissettiğini söyledi.

Tuzoviç, ''Manevi anlamda hazırım ancak fiziksel anlamda hazır mıyım bilmiyorum ama yola çıktım. Çünkü o insanların neler çektiğini, nerelerden geçtiklerini görmek adına bunun denenmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Saraybosna'dan yola çıkan grup, öncelikle 8 Temmuz'da ülkenin diğer şehirlerinden gelen gruplarla Nezuk kasabasında buluşacak ve ardından buradan hep birlikte Potoçari'ye hareket edecek.