SARAYBOSNA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Saraybosna İş Forumu, işbirliği adına bölgenin en önemli organizasyonlarından biri haline geldi" dedi.

"Balkanlar'ın Davos'u" olarak nitelendirilen Saraybosna İş Forumu'nda konuşan Babacan, Saraybosna'da ve Saraybosna İş Forumu'nda bulunmaktan onur duyduğunu belirterek, forumun organizasyonunda büyük çaba sarf eden Bosna Bank International (BBI) Genel Müdürü Amer Bukviç'e teşekkür etti.

Saraybosna İş Forumu'nun, işbirliği adına bölgenin en önemli organizasyonlarından biri haline geldiğini söyleyen Babacan, forumun küresel bir forum haline gelmesinde katılımlarıyla katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Güneydoğu Avrupa ülkelerinde, yatırımlar adına engeller kaldırılmadan bölgede gerçek bir refahtan söz edilemeyeceğini vurgulayan Babacan, Saraybosna İş Forumu'nun Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında tecrübe paylaşımı konusunda önemli bir platform olduğunu söyledi.

Babacan, forumun bu yıl "Tek Bölge Tek Ekonomi" temasıyla düzenlendiğini anımsatarak, bölge ülkeleri arasında insanların, ticaret mallarının ve sermayenin serbest dolaşımının önemini vurguladı.

Bölge ülkeleri arasında "bölünmüş bir ekonominin bulunduğunu" söyleyen Babacan, bölgeyi birleştirip, yatırım adına engellerin kaldırıldığı zaman bölgenin refahından söz edilebileceğini ifade etti.

Babacan, bölgenin inşası ve refahı için ortaklaşa çalışılmasının son derece önemli olduğunu aktararak, bunun barış ve istikrar aracılığıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Politik istikrarın, ekonomik sürecin temeli olduğuna dikkati çeken Babacan, bölgedeki politik istikrarın hoşgörü ve müzakere ile sağlanabileceğini kaydetti.

Babacan, Saraybosna İş Forumu gibi organizasyonların, politikacıları bir araya getirmesi ve politikacılar, iş adamları arasında etkileşim yaratması bakımında önemli olduğunu vurgulayarak, bu tür ekonomik etkinliklerin siyasi anlaşmazlıklarla mücadele adına güçlü bir mekanizma haline geldiğini ifade etti.

Ekonominin, bölgedeki politik ilişkilerin ve bölge barışının güçlenmesi için önemli bir araç olduğuna işaret eden Babacan, "Aynı zamanda Avrupa yapılarına entegrasyon için de önemli bir etken. AB'ye baktığımız zaman, kurucularının İkinci Dünya Savaşı'nda farklı taraflarda olduğunu görüyoruz. Sonra bu ülkeler ortak bir amaç, ekonomi etrafında bir araya geldiler. Ekonomi, tek başına dahi politik süreçler ve barış süreçleri için önemli bir araç" şeklinde konuştu.

"Türkiye her zaman Bosna Hersek'in yanında olacak"

Forumda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Saraybosna İş Forumu'nun potansiyel yatırımcılar arasındaki bir köprü olduğunu belirterek, Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Hisarcıklıoğlu, G-20'nin farklı ülkelerin ekonomilerinin birlikte hareket etmesine imkan tanıyan eşsiz bir platform olduğunu vurguladı.

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saleh Abdullah Kamel ise Saraybosna İş Forumu'nun önemini belirterek, bu iş forumunun bölgedeki yatırımlarla ilgilenecek sürekli bir kurum haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç de bölge ülkelerin tamamının "Tek Bölge Tek Ekonomi" sloganına odaklanmaları gerektiğini belirterek, bu sloganı destekleyenler gibi ona karşı olanların da her zaman olacağını vurguladı.

Bazılar için dünya savaşlarının ve bölgedeki son savaşın hala bitmediğini savunan Mesiç, "Onlara bir çağrı yapıyorum. Burada yaşayanlar ve yaşayacak olanlar için geleceğe bakalım" dedi.

Bosna Bank International (BBI) ve İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu iş foruma, yerli ve yabancı çok sayıda iş adamı ve  üst düzey devlet yetkilisi katılıyor.

İki gün sürecek iş forumunda eğitim, organik gıda ve bilişim teknolojilerinin gelişimi gibi farklı konularda projeler sunulacak.

Saraybosna İş Forumu'nun ikinci ve son gününde ise yarın "Bölgedeki Gıda Sektörü", "Bölgedeki Bilişim Teknolojileri Sektörü", "Bölgedeki Turizm Sektörü" ve "Bölgedeki Eğitim Sektörü" konularında paneller düzenlenecek.