ŞAM - Suriye'deki muhalefet gösterileri ilk defa ülkenin başkenti Şam'da başlamıştı. Dera kentinde gözaltına alınan 16 öğrencinin işkenceye uğramasını protesto eden bir grup, Şam'daki Emevi Camisi'nden çıkarak tarihi Hamidiye Çarşısı'nda bir yürüyüş yapmıştı.

Aradan geçen 2 yıldan bu yana, Şam halkının günlük hayatı her geçen gün daha da zorlaşıyor. 

Şehir içinde ve dışında birçok askeri kontrol noktasının varlığı, 10 dakikada ulaşılabilecek bir yere otomobil ile ancak bir saatte gidilmesine sebep oluyor. Ticari taksi ücretlerinin akaryakıt yokluğu gerekçesiyle 3 kat artması, ulaşımı daha da zorlaştırıyor.

Olaylar nedeniyle hastalar, tedavileri için gerekli ilaçları eczanelerde bulmakta büyük zorlular yaşıyor. Bulunamayan ilaçlar da komşu ülke Lübnan'dan temin ediliyor.

Esed yönetimi, Amerikan dolarının Suriye lirası karşısında yükselmesini engellemek için döviz bürolarının çalışmalarına sınırlama getirirken halk genelde döviz ihtiyacını kara borsadan karşılıyor. Aktivistlerin internet kafelerden görüntü ve haber geçmemesi için kentteki tüm kafeler, güvenlik güçleri tarafından kontrol ediliyor. Kafe sahipleri de müşterilerinin kimlik bilgilerini kaydetmek zorunda kalıyor.