BERLIN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Paris'teki haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıya ilişkin, "Paris'teki saldırının arkasında küçük bir grubun mu yoksa organize bir grubun mu bulunduğunu söylemek için çok erken" dedi.

Berlin'deki Federal Basın Merkezinde basın toplantısı düzenleyen, Stoltenberg "basın özgürlüğünü savunmanın" Paris'te meydana gelen saldırıya ve benzeri saldırılara verilebilecek en önemli cevap olduğunu söyledi.

Önemli olanın terör saldırılarına uğrayan NATO müttefiklerinin arkasında durmak olduğunu ifade eden Stoltenberg, "Paris'teki saldırının arkasında küçük bir grubun mu yoksa organize bir grubun mu bulunduğunu söylemek için çok erken" değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, terör saldırısının Fransa'nın Mali'ye müdahalesi ile ilgili olup olmadığı söylemeyeceğini belirterek, Fransa'nın Afrika'da terörizme karşı savaştığını ifade etti.

Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Birçok NATO üyesi terörist organizasyonlara karşı Afrika dahil olmak üzere farklı yerlerde değişik operasyonlara katılıyorlar. Almanya'da bu mesela Suriye ve Irak'da IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların bir parçası. Ben IŞİD ve Boko Haram gibi terörist organizasyonlara karşı verilen mücadeleleri takdirle karşılıyorum."

Ukrayna'daki Rus askerleri

Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklemeye devam ettiğini bildiren Stoltenberg, Rusya'ya ayrılıkçılar üzerindeki bütün etkisini ateşkese ve Minsk Mutabakatı'na uymaları yönünde kullanması yönünde çağrıda bulundu.

Stoltenberg, Ukrayna için bütün çabaların barışçıl bir çözüm bulunması yönünde olması gerektiğini belirtti.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara destek veren Rus askeri sayısının sorulması üzerine Stoltenberg, "Uzun bir zamandır Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçıları değişik teçhizatlar, hava savunma sistemleri ve ağır silahlarla desteklediğini biliyoruz. Ukrayna'nın içinde Rus askerleri bulunuyor. Ama Rus askerlerinin sayıları konusunda net bilgi veremem" yanıtını verdi.

Ukrayna'nın NATO üyeliği

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda kararını egemen her ülke gibi kendi başına vereceğini, ülkelerin kendi kararlarını kendilerinin vermesinin Rusya ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere temel bir prensip olduğunu vurguladı.

Ukrayna'nın uzunca sürecek bir reform sürecine odaklanması gerektiğini savunan Stoltenberg, "Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmayacağı kararı Ukrayna ve NATO üyesi 28 ülke tarafından verilebilir başka kimse tarafından verilemez. Buna da saygı durmak gerekir" diye konuştu.

Türkiye'deki basın özgürlüğü tartışmalarının sorulması üzerine de Stoltenberg, NATO ittifakı içinde üye ülkelerin kendi aralarında her konuyu açık bir şekilde konuşup tartışabildiklerini ifade etti.

28 NATO üyesi ülkeyi temsil ettiğini hatırlatan Stoltenberg, Türkiye'deki siyasi tartışmalar hakkında yorum yapmadı.

Stoltenberg, Fransa'daki terör saldırılarının ardında Irak ve Suriye'deki terör gruplarına katılan yabancı savaşçılar tehdidinin artığını belirterek, "Son dönemde yabancı savaşçıların sayısı arttı. Artık sınırlarımıza daha yakınlar. Eskiden Afganistan söz konusuydu. Bize uzaktılar. Ama artık Suriye ve Irak'ta bulunuyorlar. NATO müttefikleri yabancı savaşçılar konusunda daha fazla istihbarat paylaşımına gitmeli" dedi.