KAHİRE - Mısır'da her sabah 07.00'de darbe karşıtı gösteri yaptıkları için gözaltına alınan 21 genç kızdan 14'ünün "Sabah 7 Hareketi Örgütü"ne mensup oldukları iddiasıyla 11'er yıl hapis cezasına çarptırılmasına tepkiler sürüyor.


Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), darbe karşıtı gösteri yaptıkları için gözaltına alınan "Sabah 7 Hareketi"ne mensup 21 genç kızdan 14'üne verilen 11'er yıl hapis kararını kınayarak, yargı mensuplarına darbeci ve baskıcı yönetime alet olmama çağrısında bulundu.

İskenderiye mahkemesinin, dün ''terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak'' suçlamasıyla 14 kız öğrenci hakkında verdiği 11 yıl hapis kararının ardından HAP tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, "Kızlarımıza sahip çıkın, onlar geleceğin anneleri" sözüne atıfta bulunularak, Mursi ile darbecileri kıyaslayanlara hitaben şöyle denildi:

"Mursi, darbecilerle asla kıyaslanamaz. Darbeciler, kızlarımızı susturmak için onları uyuşturucu satıcıları ve hayat kadınlarıyla beraber hapishanelerin derinliklerine atıyor." 

Açıklamada, Mısır'ın kızları "ipek" şeklinde nitelendirilerek özellikle darbe karşıtı tutumlarıyla ön plana çıkan İskenderiye'deki genç kızlardan övgüyle söz edildi. 

Yargı mensuplarının siyasi kararlar almaktan uzaklaşması tavsiyesinde bulunulan açıklamada, hakimlere, darbeci ve baskıcı yönetime alet olmama çağrısında bulunuldu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak bünyesinde yer alan Vasat Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Mahsub da sosyal paylaşım ağı Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Darbecilerin, demokratik eylemlere müdahalesi ve masum insanları öldürmesinin yanı sıra artık genç kızları da hayatlarının baharında hapishanelere attığını" belirtti. 

Öte yandan, Mısır'daki Cemaatu'l İslamiyye Hareketi de kız öğrencilere yönelik kararı kınayan bir açıklama yayımladı. "Baskıcı, despot ve diktatör rejimlerde dahi böyle bir karar alınmamıştı" ibareleri yer alan açıklamada, kararın Mısır'ın yargı tarihinde bir ilk olduğu vurgulandı.

Söz konusu kararın darbe karşıtlarına ibret olması için verildiği kaydedilen açıklamada, asıl amacın, insanları korkutmak ve yıldırmak olduğu savunuldu.

Darbenin gerçekleştiği 3 Temmuz'dan bu yana her gün 07.00'da darbe karşıtı eylem yaparak kendilerini ''Sabah 7 Hareketi'' şeklinde isimlendiren kız öğrenciler, 31 Ekim'de darbe karşıtı gösteri düzenlerken gözaltına alınmıştı. Öğrencilerden 14'ü, çıkarıldıkları mahkeme tarafından, ''terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak'' suçlamasıyla, 11'er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırılmış, yaşları 18'den küçük 7 kız öğrencinin ise ıslah evine gönderilmesi kararlaştırılmıştı.