MOSKOVA

Rusya'da, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesini protesto eden ve destekleyen gösteriler düzenlendi.

Başkent Moskova'da düzenlenen gösteride Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına izin verilmesi protesto edilirken, aynı saatlerde farklı alanlarda düzenlenen diğer bir gösteride de Kremlin yönetiminin bu kararına destek yürüyüşü düzenlendi.

Protesto gösterisine katılanlar, "kardeş halk" olarak nitelendirdikleri Ukrayna topraklarında Rus askerlerinin görev yapmasına karşı çıkarken, "savaşa hayır" pankartları açıldı.

Destek yürüyüşünde ise halk, Kırım'daki Rus vatandaşlarının "can güvenliğinin olmadığını" savunarak, Rus askerlerinin Ukrayna topraklarında görev yapmasına destek verdi.

Protestoya polis müdahale etti

St. Petersburg şehrinde Rus ordusunun Kırım'da görev yapmasının protesto edildiği gösteriye polis müdahale etti.

Maksim Reznik tarafından İsayevskiy Meydanı'nda organize edilen izinsiz gösteri için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis aralarında muhalif ressam Pyotor Pavlenski'nin de bulunduğu birçok göstericiyi gözaltına aldı.

Moskova'da cumartesi olağanüstü oturumla toplanan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya vatandaşlarının ve soydaşlarının can güvenliği ve uluslararası anlaşmalar gereği Ukrayna (Kırım Özerk Cumhuriyeti) topraklarında bulunan Rus askeri varlığına yönelik tehditler nedeniyle, Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılması" teklifini değerlendirmişti. 

Federasyon Konseyi, "ordunun Ukrayna'da durum normale dönene kadar" Kırım sınırlarında görev yapmasına oy birliğiyle izin vermişti.