ANKARA

Suriye'de rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle, Türkmendağı'ndan sonra bölgenin güneybatısında muhaliflerin elindeki Salma tepesi ve çevresini hedef alıyor. Rejimin amacı, Türkmendağı'nı topyekün kuşatmaya almak ve muhaliflerin elindeki İdlib'i tehdit etmek.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesi, geçen kasım ayından bu yana rejim güçlerinin hedefindeydi. Rus savaş uçaklarının desteğiyle kara operasyonu başlatan rejim güçleri, bölgedeki birçok stratejik noktayı ele geçirmişti. 

Rejim halihazırda, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta olan Acısu Kavşağı, güneyindeki 45 Tepesi, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ,  bölgenin güney hattındaki Gimam ve Zuveyk köyünü kontrol ediyor. Son olarak geçen hafta, Zuveyk'in kuzeyindeki Burc el-Kasab tepesi rejimin eline geçti. 

Esed güçleri Burc el-Kasab'dan ilerleyerek, Türkmendağı ile Cebel Ekrad (Kürt Dağı) arasındaki bağlantıyı kesme ve Türkmendağı'nı topyekün kuşatma altına alma amacıyla bölgedeki operasyonlarına devam ediyor.

Burc el-Kasab'in güneydoğusunda, rejim kontrolündeki Salma tepesi ve çevresi, rejimin yeni hedefi oldu. Rus savaş uçaklarının havadan, rejimin karadan saldırıları geçen Aralık ayı sonundan bu yana Salma bölgesinde yoğunlaştı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, son beş günde Salma bölgesindeki muhaliflere 200 hava saldırısında 2 bin bomba atıldı.

Salma'nın önemi

Salma bölgesi, muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinden, Esed'in kalesi olarak bilinen sahil şeridindeki Lazkiye'ye açılan kapı durumundaki Gab Ovası'na muhaliflerin düzenlediği saldırıları kesebilecek bir konumda bulunuyor. Ayrıca Salma, batısındaki Cebel Nuba'la birlikte Lazkiye'den Cisr eş Şuğur'a, oradan da Halep'e uzanan otoyolunun güvenliğini sağlamak için kilit nokta. Salma bölgesi, yüksek rakımı nedeniyle kontrol eden tarafa ateş üstünlüğü de sağlıyor. Salma'nın rejimin eline geçmesi, rejimin Obin'e ve doğusundaki Cisr eş Şuğur'a ilerlemesini kolaylaştıracak.

Cisr Eş Şuğur, Gab ovasının kuzeyinde, İdlib'i Lazkiye'ye bağlayan yolda stratejik bir geçiş bölgesi.

Halihazırda Salma ve Burc el-Kasab'da çatışmalar devam ediyor.