KİEV

Ukrayna'da meydana gelen olayların Kırım'a sıçraması üzerine Rusya, yarımadayı tamamen kontrolü altına aldı.

Akmescit'teki parlamento, başbakanlık, devlet televizyonu binası ile havaalanı Rus askerlerinin kontrolüne geçti. Ayrıca Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile Emniyet Müdürlüğü binalarının çevresi de Rus askerlerince kuşatılmış halde.

Simferepol uluslararası havaalanının kontrolü de Rus askerleri tarafından sağlanıyor. Başbakanlık ve parlamento binalarının yanı sıra, itfaiye binasındaki Ukrayna bayrağının yerinde Rusya bayrağı dalgalanıyor.

Başkente 20 kilometre uzaklıkta bulunan Perevalne'deki Ukrayna askeri birliği, 200'ü aşkın Rus askeri tarafından kuşatılırken, Rus askeri, birliğin çevresinde zırhlı askeri araçlarla nöbet tutmaya başladı.

Bölgede üç büyük askeri çadır kuran Rus askerleri, birliğe giriş-çıkışa izin vermezken, Karadeniz kıyısındaki Balaklava ile doğusundaki Feodosiya, batısındaki Evpatoriya şehirlerinde de Rus askerleri devriye görevi yapıyor. 

Rusya yanlısı askeri elbiseli kişiler Kırım'ın şehirlerarası karayollarını da kontrolleri altına aldılar.

Sivastopol yolunun yaklaşık 40. kilometresinde kontrol noktası oluşturan silahlı Rusya yanlıları, kimlik kontrolü yapıyor, araçları didik didik arıyor. Yarımadayı kuzeyde Ukrayna'ya bağlayan Armyansk geçiş noktasındaki giriş-çıkışlar yine Rus askerleri tarafından sağlanıyor.