MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen yıllık basın toplantısında, Rusya ekonomisi başta olmak üzere iç ve dış politikası ile güncel konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Putin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Moskova'daki görüşmede Esed ve Suriye'nin geleceğinin gündeme geldiğini belirterek, "Bizim Suriye konusundaki tutumumuz değişmedi. Ülkeyi kimin yöneteceğine ancak Suriye halkı karar verebilir" dedi. 

Rusya'nın Suriye konusunda planı olduğunu ifade eden Putin, "ABD ile Suriye'de anayasal referandumların yapılması ve seçimlerin düzenlenmesi için gerekli şeffaf mekanizmaların oluşturulması konusundaki tutumlarımız örtüşüyor” ifadesini kullandı. Putin, ABD'nin BMGK'da Suriye konusunda karar alınması inisiyatifini desteklediklerini belirtti. 

Putin, Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerine ilişkin soruya ise "Bizim orada üsse ihtiyacımız var mı? Eğer birilerine ulaşmak gerekirse buradan da yaparız" yanıtını verdi.

"Akkuyu'da karar şirketlerin"

Putin, Akkuyu Nükleer Santral Projesi konusunda kararın şirketlere ait olduğunu vurgulayarak, “Ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek bir adım atmayız” dedi.

Türk Akımı doğalgaz projesinde ise AB'nin projeye garantör olması halinde görüşmelerin devam edebileceğine işaret eden Putin, “Ancak Gazprom veya Türk ortakları bugüne kadar AB’den böyle bir garanti almadı” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında gazeteciler Putin'in fark etmesi için çeşitli bayrak, pankart ve eşyalar kaldırdı. Toplantıya katılan bir gazetecinin Türk bayrağı salladığı görüldü.