DONETSK 

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te bağımsızlık ilan ederek “Donetsk Cumhuriyeti” kurduklarını duyuran Rusya yanlısı ayrılıkçılar, devlet başkanlığı seçimine izin vermedi.

Donetsk şehir merkezinde Ukrayna devlet başkanlığı seçimi için oy kullanılmadı. Sabah saatlerinde okullara gelen bazı Ukraynalılar, kapılardaki uyarı yazıları üzerine evlerine geri döndü.

“Donetsk Cumhuriyeti” liderlerinden Denis Pushilin’in oy kullanılmasına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamaları üzerine şehir merkezindeki bütün okulların kapalı olduğu dikkati çekti.

Silahlı, maskeli ayrılıkçılar da bütün okulları tek tek gezerek, sandık olup olmadığını kontrol etti.

Donetsk ve Lugansk’ın “Yeni Rusya” adı altında birleşmesinden sonra bölgede Kiev yönetiminin ve yasalarının tanınmadığı, devlet başkanlığı seçiminin yapılmasına da izin verilmeyeceği açıklanmıştı.

Seçimi protesto etmek için Donetsk’in Lenin Meydanı’nda toplanan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk ve Lugansk’ın “Yeni Rusya” adı altına birleşmesini kutladı. “Donetsk Cumhuriyeti” liderlerinden Denis Pushilin ve halk meclisinde başbakan olarak seçilen Aleksandr Boroday, alanda toplanan kalabalığa hitap ederek, “Yeni Rusya”nın genişleyerek devam edeceğini söyledi.

Bu arada, miting alanına zırhlı personel taşıyıcı ve kamyonlarla gelen maskeli, silahlı yaklaşık 300 ayrılıkçı adeta gövde gösterisi yaptı.

Alanda toplananlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan silahlı ayrılıkçılara sarılıp gözyaşı dökenler oldu.

“Öz savunma birlikleri” adı verilen silahlı unsurları “Teşekkür” temposu eşliğinde alkışlayan kalabalık, bu kişilere çiçek, su ve sigara verdi. Silahlı grup, cumhuriyetin kuruluşu aşamasında hayatını kaybeden ayrılıkçılar anısına havaya saygı atışı yaptı.