LEFKOŞA  – KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının uzlaşmamak için ne mümkünse onu tercih ettiğini ifade ederek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "end game-oyunun sonu" derken çok taraflı bir zirvenin gerçekleşeceğini bilerek konuştuğunu; ''end game''in ne manaya geldiğini vereceği kararla tüm dünya kamuoyuna göstermesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) heyetini kabulünde, bir gazetecinin, "Kıbrıs Rum yönetiminin çoklu konferans toplanması konusunda olumsuz mesajlar vermesiyle" ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, "buna hayret etmediğini, Rum tarafının uzlaşmamak için ne mümkünse onu tercih ettiğini" belirtti.

"Kıbrıslıca bir çözüm" dendiğini ve müzakere masasında "Kıbrıslıca bir çözüm" arandığını kaydeden Eroğlu, Rum tarafının uzlaşmazlığı nedeniyle müzakerelerde Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamadığını kaydetti.

Kıbrıslıca bir çözümün dışına çıkılmayacak bir öneri yaptıklarını, bunun; garantör devletler ve Kıbrıs'taki liderlerin katılacağı 5'li zirvede, mutabakata varılamayan başlıkların görüşülmesi olduğunu anlatan Eroğlu, Rumların peşinen Genel Sekreter'in bu yönde karar vermesinin önünü tıkayacak şekilde, böyle bir davete icabet etmeyeceklerini söylemeye başladığını söyledi.

Rumların müzakerelerin devam etmesini istediğini ifade eden Eroğlu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın "1 Temmuz sadece bir tarihtir" diyerek, Rum yönetimi'nin AB dönem Başkanı olacağını ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili propagandasının, o günlerde daha da kızışacağını unutturmaya çalıştığını kaydetti.

1 Temmuz'dan sonra müzakerelerin sürdürülmesinden bir şey çıkmayacağını, Rum yönetiminin de BM Genel Sekreteri'nin de bildiğini vurgulayan Eroğlu, kendilerinin de bu şekilde müzakerelerle bir yere varılamayacağını gördüklerini ve Genel Sekreter'e yazdıkları son mektupta 5'li zirvenin çağrılması ve bu zirvede uzlaşılamayan konularda bir çözüme varılması temennisinde bulunduklarını anlattı. Rumların bunu dahi engellemeye çalıştığını kaydeden Eroğlu, dahası Genel Sekreter Ban ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışması Alexander Downer'in raporunu görmeden beyanatlar vermeye başladıklarına dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "end game-oyunun sonu" derken çok taraflı bir zirvenin gerçekleşeceğini bilerek konuştuğunu ve "end game"in ne manaya geldiğini vereceği kararla tüm dünya kamuoyuna göstermesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, Genel Sekreter'in tarafsız bir şekilde, Rumların hep "hayır" diyeceği varsayımıyla hareket edildiği sürece Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılamayacağı yönünde karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, Ban'ın ayrıca Rumların "hayır" diyeceği varsayımını bir tarafa bırakarak, garantörlerin de katılacağı bir toplantıda Kıbrıslıca bir çözüm için çalışmaya devam etmenin yararlı olacağı kanaatine varması gerektiğini de belirtti.