ROMA - İtalya'nın başkenti Roma'da, Çalışan Metal İşçileri Federasyonu (FIOM) tarafından ''işyerinde demokrasi'' yürüyüşü ve mitingi düzenlenerek, hükümet ile işverenlere, işçilerin taleplerinin dinlemesi çağrısı yapıldı.  

Başkentin işlek meydanlarından Repubblica'da sabah saatlerinde başlayan kortej, öğlen saatlerinde mitingin düzenleneceği son durak olan San Giovanni meydanında oluşturulan miting alanına vardı. 

Mitinde bir konuşma yapan FIOM Genel Sekreteri Maurizio Landini, hükümetin kendilerini dinlemesi gerektiğini ifade ederek, "Çalışan insanların isteklerini göz önünde bulundurun" dedi. FIOM'un politika yaptığına yönelik eleştiriler olduğunu hatırlatan Landini, "Politika olmadan demokrasi olmaz" diye konuştu. 

FIOM Genel Sekreteri Landini, Genel İş Konfederasyonu'na (CGIL) da seslenerek, iş reformu için yapılan görüşmelerden kendi isteklerine bir cevap verilmemesi durumunda, meydanlara inen bu kalabalığın protestoya devam etmeye hazır olduğunu bildirdi. 

Binlerce kişinin katıldığı mitingde işçi haklarını düzenleyen ve hükümet tarafından yapılacak iş reformunda değiştirilmesi düşünülen 18. maddenin aynı kalmasına yönelik taleplerini yinelediler. 

Miting sırasında, otomobil firması FIAT'ın yönetim kurulu başkanı Sergio Marchionne, Çalışma Bakanı Elsa Fornero ve Başbakan Mario Monti'ye tepki gösterildi. 

Yürüyüşe aralarında Komünist Parti başta olmak üzere çok sayıda sol parti, sendikalar, ''Yüksek Hızlı Tren'e Hayır'' (NO TAV) grubu ve öğrenciler destek verdi. Roma'da havanın da güzel olmasıyla mitinge katılımın yüksek olduğu gözlemlendi. Güvenlik güçlerinin de yürüyüş ve miting için daha önce yaşanan kötü hadiseleri göz önünde bulundurarak daha tedbirli davrandıkları görüldü. 

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da bugünkü eylemle ilgili olarak, işçi haklarına saygılı olunmasının yanı sıra, değişimlere karşı açık bir tutum sergilenmesi gerektiğini dile getirdi.