ANKARA - NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Irak'taki tehlikeli gelişmeleri büyük bir endişe ile izliyoruz. Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna yapılan kabul edilemez saldırıyı kınıyor, alıkonulan Türk diplomatik ve güvenlik personelinin bir an önce bırakılması için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla çalışma kahvaltısında bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Rasmussen Türkiye'nin 60 yıldır NATO'nun ana unsurlarından biri olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Davutoğlu ile Eylül ayında Galler'de yapılacak zirvede gündeme gelebilecek konulara ilişkin geniş kapsamlı istişarelerde bulunduklarını belirtti. Son dönemlerde yaşanan gelişmelerin, güvenlik meselesinin her zaman dikkatin üzerinde yoğunlaşması gereken bir konu olduğunu gösterdiğini anlatan Rasmussen, bu anlamda atılacak adımları Davutoğlu ile görüştüklerinin altını çizdi.

Davutoğlu ile bölgedeki gelişmeleri de görüştüklerini ifade eden Rasmussen, "Irak'taki tehlikeli gelişmeleri büyük bir endişeyle izliyoruz. Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna yapılan kabul edilemez saldırıyı kınıyor, alıkonulan Türk diplomatik ve güvenlik personelinin bir an önce bırakılması için çağrıda bulunuyorum" şeklinde konuştu. Rasmussen, Musul'daki bu suç eyleminin hiçbir dayanağı olamayacağını vurguladı.

Türkiye'nin NATO'ya bağlılığını çok güçlü şekilde göstermeye devam ettiğini söyleyen NATO Genel Sekreteri, şunları söyledi:

"Türkiye, Afganistan için daha iyi bir gelecek inşa edilmesine de katkı sağlamakta. Türkiye'nin ISAF misyonunda göstermiş olduğu katkıyı takdirle karşılıyoruz. Planlanan yeni misyon çerçevesinde Türkiye, Afgan güvenlik güçlerine eğitim verilmesi konusunda da liderlik rolünü oynamaya devam edecektir. Afganistan ilerleme kaydetmektedir. Ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri bunun somut bir örneği. Şu anda yapılması gereken seçimle ilgili iddiaların neticelendirilmesi ve sonuca adayların saygı göstermesi olacaktır.

NATO'nun misyonu, vatandaşlarının güvenliğini teminat altına almak ve nereden gelirse gelsin meydan okumalara uygun cevabı verebilmektir. Bunu yapmak için de NATO'nun gerekli kaynaklara ve doğru ortaklara ihtiyacı var. Türkiye'nin bu konuda NATO'ya güçlü desteğinin devam edeceğinden eminim."

Gül Rasmussen'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'i kabul etti.

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 1 saat sürdü.

Galler’de eylül ayında düzenlenecek NATO Zirvesi'nin hazırlıklarını ele almak üzere Türkiye'ye gelen Rasmussen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde üçlü zirve gerçekleştirdi.

Erdoğan Rasmussen'i kabul etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüşmesi başladı.

Başbakan Erdoğan, Ankara'da temaslarını sürdüren Rasmussen'i, Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti.