ERBİL 

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) internet sitesine konuşan Suriyeli Kürt siyasi gözlemci Selah Bedreddin, "PYD, sivilleri alıkoymak suretiyle işkence ediyor. Durum çok kötü. Bu yanlış siyasetten dolayı Rojava'daki (Suriye'nin kuzeyi) halkın yüzde 60'ı evlerini terk edip sığınmacı statüsüne düştü. İnsanlar Esed rejiminin korkusundan değil, PYD'nin tehditlerinden dolayı kaçtı." değerlendirmesinde bulundu.

"PYD, Esed rejimi ile kol kola olmasına rağmen halk eski rejimi arar hale geldi"
PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin bölgeyi terk eden sivillerin evlerine el koyduğunu aktaran Bedreddin, "Bu büyük bir felakettir. PYD, Esed rejimi ile kol kola olmasına rağmen halk eski rejimi arar hale geldi." diye konuştu.

Bedreddin, PYD'nin kendini silah zoruyla kabul ettirmeye çalıştığını ve farklı düşünen kimsenin bölgede barınmasına izin vermediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"PYD, Rojava'ya el koyup Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) çatısı altında yer alan siyasi partilerin faaliyet yürütmesine izin vermiyor. Şu ana kadar söz konusu siyasi partilerin yöneticilerinin yüzde 50'si de PYD zindanlarında bekletiliyor. Gençleri sözde mecburi askerlik için kaçırıyorlar. Bölgeyi yakından izleyen uzmanlar, PYD'nin halka şu ana kadar herhangi bir hizmet sunmadığını söylüyor."

"PYD halkın mallarına el koymaktan vazgeçmeli"
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) önde gelen siyasetçilerinden Mahmud Osman da PYD'nin halkın mallarına el koyma politikasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Osman, "Rojava'da her şeyin alıkonulması şeklinde yürütülen siyasete son verilmesi lazım. Askeri güç kurup büyük bir bölgeyi tek başına idare etmek, seçimler hakkında bile tek başına karar vermek mümkün değildir." ifadesini kullandı.