MOSKOVA  - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Ukrayna'da dün yeniden alevlenen hükümet karşıtı gösterilerde en az 25 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in Yanukoviç ile telefon görüşmesinde Ukrayna'da çıkan olayların çözümüne yönelik tavsiyede bulunmadığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Peskov, basında çıkan "Yanukoviç, Putin'i aradı ancak ulaşamadı" haberlerini yalanlayarak, "Rusya ve Ukrayna devlet başkanları telefonda görüştü. Ancak Putin, Ukraynalı mevkidaşına neyi, nasıl yapması konusunda tavsiyede bulunmadı ve bulunmuyor. Gelecekte de bunu yapma niyetinde değil" dedi.

Peskov, Kremlin'in Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getirerek, temel ilkelerinin "Kiev’de yaşananlara karışmamak" olduğunu belirtti.

Darbe girişimi

Kremlin sözcüsü, Rusya'nın Ukrayna'daki olayları "darbe girişimi" olarak değerlendirdiğini söyledi. Muhalif grupların devlet binalarını işgal ederek, silah temin etmeye çalıştığını söyleyen Peskov, "Rusya'nın Ukrayna tutumu, krizin bir an önce çözülmesini beklemekten yana. Çözümün nasıl ve hangi yöntemlerle sağlanacağı ise tamamen meşru hükümetin yetkisi ve sorumluluğundadır" diye konuştu.

Rusya Dışişleri'nden Ukrayna muhalefetine çağrı: "Şiddeti durdurun"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç ise bakanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamada, Ukrayna muhalefetine şiddeti durdurun çağrısında bulundu.

Lukaşeviç, "Rusya tarafı, Ukrayna’daki meydan liderlerinden kan dökülen eylemlerini durdurmayı, tehdit ve ültimatomlardan vazgeçerek meşru hükümetle diyalogu yeniden başlatmayı talep ediyor" dedi.

Rus diplomat, Avrupa ülkelerinden, Ukrayna'da olayların bu noktaya gelmesi konusunda sorumluluklarını kabul ettiklerine dair bir açıklama duymadıklarının da söyledi. Ukrayna'nın ülkesi için kardeş bir devlet ve önemli bir stratejik ortak olduğuna vurgu yapan Sözcü Lukaşeviç, Rusya'nın bu ülkede bir an önce barış ortamının tesis edilmesinden yana olduğunu kaydetti.