BAKÜ - Uzun süredir büyük çaplı gösterilerin düzenlenmediği Azerbaycan'da, 2013'ün ilk ayında 4 olaylı protesto gösterisi yapılması tartışmaları beraberinde getirdi.

Muhalefet olayları "devrimin habercisi" olarak nitelendirirken, iktidar çevreleri ise gelişmelerin abartılmaması gerektiği görüşünde.

Son dönemdeki gösteriler

Azerbaycan'da 2013'ün ilk ve en kapsamlı protestosu, kışladaki şüpheli asker ölümlerinin ardından geldi. Asker Ceyhun Gubadov'un (19) ölümüne tepkilerini dile getiren yaklaşık 3 bin kişi, 12 Ocak'ta Bakü'nün en işlek mekanlarından Fevvareler Meydanı'nda düzenlenen gösteriye katıldı.
Ocak ayının bir diğer protesto eylemini ise Güney Kafkasya'nın en büyük pazarı olarak kabul edilen, Bine Ticaret Merkezi esnafı gerçekleştirdi. Esnaf, pazarda kira bedellerinin artırılmasından ve makbuz verilmeden alınan bazı aidatları protesto etti.
İsmailli'de, Vali Nizami Elekberov'a ait olduğu iddia edilen bir otelin iki personelinin bir kazaya karışmasının ardından çıkan tartışmada, otel görevlilerinin kazaya karışan yerel şahıslardan birini darp etmesi üzerine bölge halkı tepki gösterdi. Çıkan olaylarda göstericiler, otelin bahçesindeki üç aracı ateşe verirken, Vali Nizami Elekberov'un evine yürüyerek, evi taş yağmuruna tuttu.
Ertesi gün valinin istifasını talep eden protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede, çok sayıda kişi yaralandı. Olayda, güvenlik güçlerinin plastik mermi kullanmasına tepki gösteren bazı muhalif partiler ve STK'lar da yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis müdahalesiyle karşılaşan gruptan bazıları, 10-15 günlük hapis cezasına çarptırıldı.

Olaylar devrimin kıvılcımı mı?

Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Genel Sekreter Yardımcı Mübariz Gurbanlı, bu tür olayların bütün ülkelerde yaşanan sıradan protesto gösterileri ile aynı olduğunu ve "yönetime karşı başlatılan bir devrim olarak algılanmaması gerektiğini" söyledi.
Son protesto gösterisine katılan ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Sahip Kerimli, olayların "devrimin kıvılcımı olduğunu" ileri sürdü.

Gösteriler sürecek

Doğu-Batı Araştımalar Merkezi Başkanı, siyaset bilimci Erestun Oruçlu ise halkın, yönetimin keyfi davranışına karşı kitlesel tepki gösterdiğini ve gösterilerin süreceği kanısında olduğunu ifade etti.