NEW YORK

ABD'nin batı kıyısında bulunan Oregon eyaletinde devlete ait yaban hayatı koruma sahasının merkez binasını işgal eden silahlı protestocuların, yetkililerin işgali sona erdirme çağrısını reddettiği bildirildi.

Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın yer aldığı Harris County idari bölgesinin polis müdürlüğünden yapılan açıklamada, polis şefi Dave Ward ile bir araya gelen silahlı grubun, Ward'ın işgali sona erdirme teklifini kabul etmediklerinin anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu sebeple, şu aşamada grupla herhangi bir toplantı veya görüşme planlanmıyor. Buna rağmen, polis şefi tüm seçenekleri açık tutuyor" ifadesi kullanıldı. 

Kendilerini "Anayasal Hakları Savunan Vatandaşlar" olarak isimlendiren grubun bazı üyeleri, perşembe günü Ward ile bir araya gelmişti. Yol üzerinde ayak üstü yapılan toplantı sırasında, işgalin barışçıl yollarla sona ermesi için yerel polisin gruba yardımcı olmak istediğini ifade eden Ward, "Size güvenli bir çıkış yolu önermeye geldim. Federal güvenlik güçleri bu yaşananlarla ilgili neye karar verir bilmem fakat şu an çok iyi bir kırılma noktası olabilir" demişti.

Sayılarının 15 ila 20 arasında olduğu tahmin edilen işgalcilerin liderlerinden Ammon Bundy ise 10 dakikadan az süren toplantı sonrasında gazetecilere, "Ward bize düşünmemiz için bazı şeyler verdi. Bunlar üzerine düşüneceğiz ve sizi bilgilendireceğiz" demişti.

Vali Brown'dan işgalcilere tepki

Öte yandan, Oregon Valisi Kate Brown da bir yazılı açıklama yayınlayarak işgalci grubun bölgeyi bir an önce terk etmesini istedi.

Brown, açıklamasında, "Bu olanlar, yöntemleri Oregonlular tarafından benimsenmeyen yabancılar tarafından başlatıldı. Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nı yasa dışı yollarla işgal eden bu şahıslar derhal burayı terk etmeli ve yargı önüne çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

Federal hükümete ait bu sahanın merkez binası, cumartesi günü silahlı grup tarafından işgal edilmişti. Grup, Nevada eyaletinde devlete ait bir ormanlık alanda 2001 yılında kasten yangın çıkardıkları için hapis cezası alan ve Ekim 2015'te, bir mahkeme tarafından, daha önceki cezalarının az olduğuna hükmederek dörder sene daha hapis yatması kararı alınan çiftçiler Dwight Hammond ve oğlu Steven'ın serbest bırakılmasını ve federal hükümetin toprakların yönetimini yerel halka bırakmasını talep ediyor.