SEUL

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun–hye, televizyonlardan yayınlanan konuşmasında gözyaşları içinde, "Halkın hayatından ve güvenliğinden sorumlu bir devlet başkanı olarak insanların çektiği acılar için yürekten özür diliyorum" dedi. 

Kazanın ardından güvenlikle bağlantılı bazı önlemler alındığını belirten Park, bunlar arasında Sahil Güvenlik'in yeniden yapılandırılmasının da bulunduğunu söyledi.

Sahil Güvenlik'in feribot kazasında asli görevini yerine getirmediğini vurgulayan Park, "Kurtarma çalışmalarına kazanın hemen ardından ivedilikle başlansaydı acıları büyük ölçüde azaltmak mümkün olabilirdi" diye konuştu.

Park, resmi makamların ve iş çevrelerinin güvenlik önlemlerinin önüne geçmiş olabilecek kişisel ilişkilerinin üzerine gidileceği ve "bürokratik mafyanın zararlı etkilerine" son verileceği vaadinde de bulundu.  

Güney Kore hükümeti, ülkenin güneybatı kıyısı açıklarından 16 Nisan'da meydana gelen kaza nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Kazanın ardından, feribotun kaptanı ve mürettebattan üç kişinin cinayetten yargılanmasına karar verilirken, Seul sokaklarına dökülerek hükümeti protesto edenlerin sayısının hafta sonu 50 bini bulduğu ifade edildi. 

Bu arada, feribotun enkazından şu ana dek çıkarılan ceset sayısının 286 olduğu, 18 kişiye ise hala ulaşılamadığı belirtildi. 

Sewol feribotu, Güney Kore'nin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giderken 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında Sahil Güvenlik'e yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla sulara gömülmüştü. Feribotta 325'i öğrenci 476 kişi bulunuyordu. Kazadan 22'si personel 174 kişi kurtulmuştu.