PARİS - Fransa'nın başkenti Paris'te, belediyenin aşk kilitlerine açtığı savaşa tek başına direnmeye çalışan "aşk kilitlerinin bekçisi" Phileas, kilitleri, belediye yetkilileri toplamadan önce bularak sahiplerine ulaştırmaya çabalıyor.

Pont Des Arts köprüsündeki yüz binlerce aşk kilidinin, köprüye zarar verdiği gerekçesiyle hafta başından itibaren kaldırılmaya başlanmasıyla 46 yaşındaki Phileas Le Cleateur, orijinal bulduğu aşk kilitlerini belediye görevlileri toplamadan önce almaya çalışıyor.

Aslında eski anahtar koleksiyoneri olan ve antikacılardan topladığı anahtarları satarak geçimini sağlayan Phileas, ilk kez 2012'de Çinli bir çiftin isteği üzerine aşk kilidi aramaya başlamış. Phileas, AA muhabirine, Pont Des Arts köprüsü üzerinde, nasıl aşk kilidi kurtarıcısına dönüştüğünü şöyle anlatıyor:

"Çinli bir çift 2012'de Pont Des Arts'daki kilitlerin bir kısmının söküleceğini duyup internet aracılığıyla bana ulaştı. Bana kilitlerinin fotoğrafını yolladılar. 'Yollama parasını ödersek kilidimizi bize ulaştırır mısın?' dediler. O günden beri aşk kilitlerinin hatırasını korumaya çalışıyor ve emek verilmiş kilitleri kaybolmaktan kurtarmaya çalışıyorum. Tabii o çiftin kilidini hala arıyorum ama bulmuş değilim."

Belediyenin kilitleri toplama kararı sonrasında bazı çiftlerin kendisine ulaştığını anlatan Phileas, zaman zaman kilitleri kendisinin seçtiğini ve sosyal medya üzerinden kilitlerin sahibine ulaşmaya çalıştığını belirtiyor.

Köprüye asılmış kilitleri, özel anahtarlarla açan Phileas, kilitlerin fotoğraflarını sosyal medyada yayımlıyor ve sahibine ulaşarak arkasındaki hikayeyi öğrenmeye çalışıyor.

"Aşk kilitlerini kurtarmak benim için gönül işi, para için yapmıyorum" diyen Phileas, kilitleri sahiplerine gönderirken sadece emeğinin karşılığı kadar bir miktar para talep ettiğini belirtiyor.

"Bu kilidin sahibini bulursam boynuna sarılıp hüngür hüngür ağlayacağım"

Phileas, kilitlerin sadece aşıklar tarafından takılmadığını anlatıyor, aile ve arkadaş kilitlerinin de varlığına dikkati çekiyor. AA muhabirine "çok özel bir parça" diyerek elindeki kilidi gösteren Phileas şöyle devam ediyor

"Bu kilit torunları tarafından, vefat eden büyükanneleri için özel hazırlatılmış. Üzerinde büyükannelerinin doğum ve ölüm tarihleri var. Torunları, 'her zaman kalbimizdesin' yazdırmışlar. Bu kilidin sahibini, sahiplerini bulursam boynuna sarılıp hüngür hüngür ağlayacağım. Arkasında yatan hikayeyi dinlemek için sabırsızlanıyorum."

"Belediye aşklara saygı duymalı"

Paris Belediyesi'ne Pont Des Arts'daki kilitlerle ilgili bir mektup yazan Phileas'ın isteği kilitlerin toplandığı depoya girebilmek. Belediye, köprüden söktüğü kilitleri ileride bir sanat eserine dönüştürmek üzere şimdilik bir depoda topluyor.

Belediyenin kilitleri toplama kararına tamamen karşı çıkmadığını ifade eden Phileas, şunları söylüyor:

"Belediyenin kararına tamamen karşı olduğumu söyleyemem. Mesela benim köprüde kilidim yok. Ama belediye de aşklara saygı duymalı. Onlardan tek isteğim kilitlerin konduğu depoya ulaşmak. Oradan 1 kilo kilit alsam bile bana yeter. Bu aslında bir kilo aşk, sevgi, anı ve hatıra da demek. Konuya ilişkin yazdığım mektup üzerine önümüzdeki hafta belediye yetkileriyle görüşmeye çağrıldım."

Yaklaşık 1 milyon kilit

Paris Belediyesi, hafta başında Pont Des Arts köprüsündeki 700 bin ila 1 milyon arasında olduğu tahmin edilen aşk kilitlerini güvenlik gerekçesiyle kaldırmaya başladı.

Yaklaşık ağırlığı 45 tonu geçen kilitler yüzünden köprünün bir bölümü geçen sene çökmüş, belediye önlem olarak önceki kilitleri sökmüş, daha fazla kilit takılmaması için de köprünün bir kısmına şeffaf plakalar yerleştirmişti.

Pont Des Arts, 2008'den bu yana dünyanın dört bir yanından gelen çiftlerin ilk durağı oluyor. Çiftler, isimlerinin yazılı olduğu ve ölümsüz aşkı simgeleyen kilitleri köprüye asarak anahtarını da Seine Nehri'ne atıyor.