PHILADELPHIA - ABD ziyareti çerçevesinde Pensilvanya eyaletinin Philadelphia şehrine gelen Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus kendisini dinleyen 10 binlerce göçmene "umudunuzu yitirmeyin" çağrısında bulundu.

 Papayı görmek için şehre akın eden insanlar Özgürlük Merkezi etrafındaki caddelerde toplandı. Birçok farklı ülkelerden ve eyaletlerden Philadelphia'ya gelen ziyaretçiler, sabahın erken saatlerinde güvenlik noktalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Papa'nın halkı selamlayacağı sokaklar bir gece öncesinden güvenlik çemberi altına alınırken, yerel polis güçleri ve Gizli Servis'e bağlı güvenlik güçleri ziyaretçileri çok sıkı bir güvenlik aramasından geçirerek içeriye aldı.

Yaklaşık 10 saatlik bekleyişten sonra halkı selamlamak için "Popemobile" içinde Market ve Chestnut caddeleri arasında kendisini bekleyen kalabalığı selamlayan Papa Franciscus, özel korumaların kucağında yanına getirilen bazı bebekleri alınlarından öptü.

"Umudunuzu yitirmeyin"

Papa, kendisini bekleyen yaklaşık 50 bin kişiye İspanyolca konuştu.

Sosyal medya üzerinden Papa'nın İspanyolca konuşmasına tepkiler gelirken, bazı kullanıcılar "Bari ABD'de İngilizce konuşsaydın" gibi tepkiler verirken, bazı kullanıcılarda "göçmenlere hitap ederken İspanyolca konuşarak onlara sahip çıktı" diyerek Papa'nın İspanyolca konuşmasına destek verdi.

Konuşmasında "dini özgürlükler" ve "göçmenler" konularına değinen Papa, "ABD, kendi tarihini hatırlamalı ve hatalarını tekrarlamamalıdır. Farklı inanışlardan insanlar bir araya gelerek birbirleriyle saygın bir şekilde yaşamalıdır" diye konuştu.

"Bizim dini geleneğimiz, bizlere, farklı olanları tanıma ve kabul etmemiz çağrısında bulunur" ifadesini kullanan Papa, şöyle devam etti:

"İçinde yaşadığımız küresel dünya farklılıklarımızı ortadan kaldırarak bizleri tek tipleşmeye ve geleneklerimizi terk etmemiz yönünde bize baskı yapıyor. Şu anda burada Özgürlük Merkezi'nde konuşuyor olmam ABD'de olmamın önemli sebeplerinden birisidir. ABD'yi ifade eden özgürlük bu meydanda ilan edilmişti."

Konuşmasında sık sık göçmenlere hitap eden Papa, karşılaşılan zorluklar karşısında yılmayarak, sorumlu birer vatandaş olmaları yönünde çağrıda bulunduğu göçmenlere, "umudunuzu yitirmeyin" dedi.

"Göçmenlerle yeniden tanışmamız adına önemli bir an"

Philadelphia'da yaşayan 19 yaşındaki Christopher Ridley, kendisini "dindar bir genç olarak" görmese de burada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirerek, Papa'yı görmek için gelişinin sebebini AA muhabiriyle paylaştı.

Ridley, "Ailem Ortodoks Hristiyan bir aile. Papa Franciscus, ailemin küçüklüğümden beri bana öğrettiği din algısından farklı olarak çok daha modern ve çağdaş bir çizgi çiziyor. Mesela kendisi Twitter kullanıyor ve bence bu bizim neslimiz için önemli bir özellik" diye konuştu.

Papa'nın ABD ziyareti esnasında dikkati çektiği hususların da önemine vurgu yapan Ridley, "Dini özgürlük ve göçmenler hakkındaki görüşleri aslında tam da bizim ülkemizde yıllardır tartışılan fakat somut adımların atılamadığı konular. Dünyanın böylesine saygı duyduğu bir kişinin gelip bunları yüzümüze söylemesi bu bağlamda ayrıca önem arz ediyor" yorumunu yaptı.