İSLAMABAD

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Pakistan Temsilcisi İndrika Ratvatte, Afgan nüfusunun yüzde 20'sinin diğer ülkelerden geri dönen mültecilerden oluştuğunu belirterek, "Son on yılda (Pakistan'dan) 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü olarak ülkelerine geri döndü. Ancak, 1,5 milyonu hala Pakistan'da yaşıyor" dedi.

Ratvatte, UNHCR İslamabad ofisinde AA muhabirine Pakistan'daki Afgan mültecilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan ve Pakistan'ın geçen yıl Afgan mültecilere dair bazı konularda anlaşmaya vardığını belirten Ratvatte, bunlardan ilkinin Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşünün gönüllülük esasına dayanması olduğunu söyledi.

1,5 milyonu hala Pakistan'da

Ratvatte, Pakistan'ın otuz yıldan fazla süredir yaklaşık 6 milyon Afgan mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, "Son on yılda 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü olarak ülkesine geri döndü. Ancak, 1,5 milyonu hala Pakistan'da yaşıyor" şeklinde konuştu.

Afganistan'da 2014'ün sonunda yapılan genel seçimler dolayısıyla Pakistan'daki Afgan mültecilerin geri dönmek yerine, bir süre daha beklemeyi tercih ettiğini anlatan Ratvatte, "Bu nedenle geri dönüş sayıları son derece düşük oldu. Bununla birlikte, 2015'te 56 bin Afgan mülteci gönüllü ülkesine döndü" ifadesini kullandı.

Ratvatte, anlaşmaya varılan diğer konunun, Afgan mültecilere ev sahipliği yapan Pakistan'ın uzun dönemli sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi olduğunu ifade ederek, "Pakistan'da kayıtlı 1,5 milyon Afgan mültecinin yanı sıra 1 milyondan fazla da kayıt dışı mülteci bulunuyor. Bu kayıt dışı Afgan mültecilerin kayıt altına alınması kararlaştırıldı" dedi.

Türkiye'nin mülteci politikasına övgü

Ratvatte, Türkiye'nin 2 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin mültecilere koruma ve yardım sağlama konusunda örnek bir ev sahipliği yaptığını söyleyebilirim. Türkiye'nin bu tavrı aynı zamanda İslam'ın da temel değerlerini yansıtıyor. Türkiye, uluslararası yardımı beklemeden büyük oranda kendi kaynaklarıyla bu ev sahipliğini sürdürüyor. Bazı ülkeler de Türkiye'nin bu tavrını örnek almalı. Komşularınızı seçemezsiniz ve bazen beklenmedik facialar patlak verir. Siz de bu durumda doğru olanı yapmalısınız. Türkiye, doğru olanı yaptı ve yapıyor. Her şeyini kaybeden insanlara ümit sağlıyorsunuz."