İSLAMABAD - Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Pakistan Talibanı'nın etkin olduğu Afganistan sınırındaki Kuzey ve Güney Veziristan'da örgütün eğitim kampları ve sığınaklarına hava saldırıları düzenlendi.

Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait jetler, Güney Veziristan'ın Şaval Vadisi'ndeki örgütün eğitim kampları ve Kuzey Veziristan'ın Gariom kasabasında militanların önemli noktalarını hedef aldı. Her iki bölgeye yapılan hava akınlarının ardından 30 militanın etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Son dönemde Afganistan sınırı yakınlarında etkili olan Pakistan Talibanı'nın sığınaklarına hava operasyonlarını sıklaştıran Pakistan ordusu, geçen günlerde de Hangu bölgesindeki Darasamund ve Taravari köyleri yakınlarındaki hedeflere savaş helikopterleri ile hava saldırısı gerçekleştirmiş, bu operasyonda dokuz militan öldürülmüştü. Aynı bölgedeki Tirah Vadisi'ne yapılan hava saldırısında da 18 militanın etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

Pakistan Talibanı ile barış müzakerelerini başlatmak amacıyla Başbakan Navaz Şerif, 29 Ocak'ta Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, dört kişilik müzakere heyeti oluşturulduğunu açıklamış, daha sonra örgüt bu adıma olumlu cevap vererek kendi heyetini duyurmuştu. Ancak örgüt daha sonra kendisine yönelik operasyonların devam ettiği gerekçesiyle Haziran 2010'dan bu yana elinde tuttuğu 23 sınır muhafızını infaz etmiş ve Peşaver'de düzenlediği bombalı saldırıda Binbaşı Jahanzeb Adnan hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine müzakere süreci çökmüştü.

Sınır muhafızlarının infaz edilmesi ve Binbaşı Adnan'ın öldürülmesinin ardından Afganistan sınırındaki Veziristan ve aşiretler bölgesinde bulunan Pakistan Talibanı kamplarına yapılan hava operasyonlarında son bir haftada 100'den fazla örgüt mensubu öldürüldü.