TAŞKENT

Merkez Seçim Komisyonu Başkan Mirza-Uluğbek Abduselamov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarına göre, Liberal Demokrat Parti'nin 47, Milli Diriliş Partisi'nin 28, Halk Demokrat Partisi'nin 21 ve Adalet Sosyal Demokrat Partisi'nin 17 milletvekilliği kazandığını, 15 milletvekilinin ise Özbekistan Ekoloji Hareketi'ne ayrılan kontenjandan seçildiğini söyledi.

Abduselamov, seçime katılımın yüzde 89 olduğunu belirterek adayların hiçbirinin yüzde 50'den fazla oy alamadığı 22 seçim bölgesinde en çok oyu alan iki aday arasında iki hafta içinde ikinci tur seçim yapılacağını kaydetti.

Siyasi partilerin aldığı oy oranlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Abduselamov, şimdiye kadar seçimle ilgili usulsüzlük ve seçim yasasının ihlal edildiğine dair herhangi bir şikayet veya başvurunun olmadığını ifade etti.

Senato ile Yasama Meclisi'nden oluşan Özbekistan parlamentosunun alt kanadı Yasama Meclisi'ndeki 150 sandalye için yapılan genel seçimde, dört siyasi partiden 535 aday yarıştı. Seçim yasasında yapılan son değişiklikle ilk kez en çok oy alan parti, başbakan adayını belirleyerek devlet başkanına takdim etme hakkını elde edecek.

Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonu, seçim sürecinde gerçek anlamda siyasi mücadele ve tartışmaların olmadığını belirtti.

AGİT Sınırlı Gözlem Misyonu Başkanı Daan Everts, Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında, seçimin iyi organize edildiğini ancak sürecin renkli geçmediğini ve siyasi tartışmaların olmadığını vurguladı. Everts, seçime katılan dört siyasi partinin birbirine rakip olmadığını, belki de birbirini tamamladığını kaydederek ülkedeki siyasi ortamın farklı görüşlerin oluşmasına katkıda bulunmadığını ifade etti.

Everts, başkaları adına oy kullanma gibi bazı eksiklik ve seçim ihlallerinin gözlendiğini de vurguladı.