MOSKOVA - Rus uzmanlar, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna, Moldova ve Gürcistan ile ortaklık anlaşması imzalamasının Moskova yönetimine pazar kaybı yaşayacağını düşünüyor.

AB ile üç ülkenin ortaklık anlaşması imzalamasını AA muhabirine değerlendiren Rusya'nın finans alanındaki ombudsmanı Pavel Medvedev, geniş perspektiften bakıldığında, Moskova'nın tarihsel ve geleneksel ortaklarının Avrupa'ya kaymasının, Rusya için pazar kaybı olacağını söyledi.

Medvedev, Sovyetler Birliği döneminde, üye ülkelerin ekonomilerinin birbirine entegre olduğunu hatırlatarak, şimdi gündeme gelen ayrılığın "sancılı olacağını" savundu.

Rusya'nın çok zengin kaynakları olduğunu vurgulayan Medvedev, "Ancak teknolojimiz yok. Teknoloji Batı'da var, ancak uygulanan yaptırımlar ve imzalanan  anlaşmalar, Rusya'nın bu teknolojiyi almasını ve ekonomisini modernize etmesini kötü yönde etki edecektir" değerledirmesinde bulundu.

Anlaşma tüm tarafları etkileyecek

Moskova Finans ve Hukuk Üniversitesi, Ekonomi Enstitüsü Direktörü Aleksandır Buzgalin,  AB ile imzalanan anlaşmadan dolayı, hem Rusya'nın hem de anlaşmaya imza atan Ukrayna, Modova ve Gürcistan'ın zarar göreceğini ileri sürdü.

Buzgalin, "Rusya önemli bir pazar kaybedecek, ayrıca Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın gönderdiği ürünlerle ilgili yaşanacak sorunu da çözmesi gerekecek" dedi.

Anlaşmayı imzalayan üç ülkenin AB ile ticari olarak eşit şartlar elde edemeyeceğini iddia eden Buzgalin, Birliğin önde gelen ülkelerinin çevre ülkelerin gelişimiyle ilgilenmediğini ve buralara yeni teknolojier vermediğini ileri sürdü.

Buzgalin, "Bu bölgelerde önemli Avrupa şirketlerinin montaj fabrikalarını kuruyorlar, çünkü yerel halk onlar için ucuz iş gücü anlamına geliyor. Bununla beraber bölgesel sanayi de yavaş yavaş önemini kaybediyor" diye konuştu.

Yapısal Araştırmalar Merkezi Direktörü Ekonomist Aleksey Vedev de anlaşmanın Rusya'nın Ukrayna'dan ithal ettiği ürünleri kapsayan alanları geliştirmesi için iyi bir fırsat olacağını değerlendirmesinde bulundu.

Vedev, genel olarak bakıldığında Rusya'nın kaybının, anlaşmaya imza atan ülkelere göre çok daha küçük olacağını savunarak "Rusya ile Gürcistan'ın ekonomik bağlantıları 2008 yılında yaşanan krizden sonra sıfıra indi. Moldova ile ticaret yapılmıyor" dedi.