MÜNİH

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkmesi'nde görülecek aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" örgütü (NSU) davasında kurban yakınlarını temsil edecek avukatlar, mahkemeden olayların azami düzeyde aydınlatılmasını istedi.

NSU tarafından öldürülen Enver Şimşek'in çocukları Semiye ve Kerim Şimşek'in avukatı Stephan Lucas, Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık'ın avukatı Sebastian Schramer, Köln'de meydana gelen bombalı saldırıda mağdur olan 7 kişinin avukatı Reinhard Schön ve öldürülen Yunanistanlı Theodoros Boulgarides'in eşinin avukatı Angelika Lex, bugün başlayacak dava öncesi ortak basın toplantısı düzenledi.

Avukatların yaptığı ortak açıklamada, davaya müdahil olan kurban yakınlarının, mahkeme salonunda söz konusu saldırılardan sorumlu tutulan sanıklarla karşı karşıya geleceklerine işaret edilerek, davadan beklentilerinin yüksek olduğu ifade edildi.

Dava öncesi dile getirilen ve "mahkemenin, güvenlik birimlerinin yaptığı yanlışların ortaya çıkarma görevi olmadığı" yönündeki görüşe katılmadıkları belirtilen açıklamada, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin dava sürecini idare edebilecek şekilde yönetmesini anlayışla karşıladıklarını, ancak olayların aydınlatılması için kimin ne bildiğinin ve NSU'nun nereden maddi kaynak sağladığı konusunun ortaya çıkmasının önemli olduğuna işaret edildi.

NSU davasında azami aydınlatma talep edildiğini vurgulayan avukatlar, dava sonunda sadece sanıkların mahkum olması değil, sorumluların açık bir şekilde ortaya çıkarılması ve aşırı sağcı şiddet sorunu üzerine toplumsal bir tartışmanın yapılmasının beklenildiğini vurguladı.

Almanya'da bugün başlayacak davada yaklaşık 80 müdahil bulunacak. Bunları da 60 avukat temsil edecek.