ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu askeri güçlerinin varlığına yönelik haberlerin "derin kaygı yarattığını" belirterek, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" dedi.
Obama, Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili sürpriz basın toplantısı düzenledi.
ABD olarak Ukrayna halkının kendi gelecekleri konusunda kendilerinin karar vermeyi hak ettiğine inandıklarını belirten Obama, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen günlerde yaptığı telefon görüşmesini hatırlattı.
Obama, "Ukrayna içlerinde, Rusya Federasyonu tarafından yapılan askeri ilerlemelere yönelik haberlerden derin kaygı duyuyoruz. Rusya'nın Ukrayna ile kültürel ve ekonomik bağlar ile Kırım'daki askeri tesisi dahil tarihi ilişkileri bulunuyor. Ancak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün herhangi bir şekilde ihlali derin istikrarsızlık yaratır ki, bu ne Ukrayna ne Rusya ne de Avrupa'nın çıkarına" dedi .
Bunun aynı zamanda, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve sınırlarına saygı duymaya yönelik taahhütlerinin açık ihlali olacağına işaret eden Obama, bunun, daha yeni Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Rusya'nın, dünya genelindeki tüm uluslar tarafından kendisinin kınanmasına davet çıkaracağını kaydetti.
Obama, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" diye konuştu.