WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemleriyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve eğer Ruslar bu tutumunu sürdürürse ABD yönetimi olarak Moskova'yı yalnızlaştırmaya dönük bir dizi ekonomik ve diplomatik adımları devreye sokmayı düşündüklerini belirtti.

Obama, Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinden önce Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Dünyanın, Rusya'nın attığı adımların uluslararası hukukun, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ve Moskova'nın komşularına muamelesi konusunda daha önce vardığı anlaşmaların ihlali olduğuna dair büyük oranda görüş birliği içerisinde olduğunu kaydeden Obama, Rusya'nın "tarihin yanlış tarafında durduğunu" söyledi.

Rusya tarihin yanlış tarafında

Obama, "Yapılamayacak olan şey, Rusya'nın fütursuzca sahaya askerlerini konuşlandırması ve dünya genelinde tanınan temel ilkeleri ihlal etmesi. (Rusya'nın) Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerden gördüğü güçlü kınamalar, Rusya'nın bu konuda tarihin yanlış tarafında durduğunun derecesine işaret ediyor" dedi.

Ukrayna'daki geçici hükümete kuvvetle destek verdiklerini vurgulayan Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Ukrayna halkına ABD'nin desteğini ortaya koymak, çok spesifik ve somut ekonomik yardım paketleri önermek için Kiev'e gideceğini hatırlattı.

Bir dizi adımı gözden geçiriyoruz

Obama, "Ruslara belirttiğimiz bir husus da; eğer şu anki izledikleri yolu sürdürmeleri halinde, Rusya'yı izole edecek, Rus ekonomisine ve dünyadaki statüsüne olumsuz etki yapacak ekonomik, diplomatik bir dizi adımları gözden geçirmekte olduğumuz" diye konuştu.

Rusya'nın, tüm Ukrayna halkının kabul edebileceği bir anlaşmaya varmak için çeşitli taraflar arasında arabuluculuk yapacak uluslararası gözlemcilerin, bir uluslararası çabanın oluşturulmasına izin vermesi gerektiğini kaydeden Obama, meselenin zaman içerisinde Rusya için çok bedele mal olacağını belirterek, askeri güç yerine diplomasiyi tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Obama, Kongre'ye de  Ukrayna halkı ve hükümetine yönelik bir yardım paketi geçirme konusunda yönetimle birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

Obama, Netanyahu ile görüştü 

Obama, Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.Obama ve Netanyahu, görüşmeleri öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Netanyahu’nun, kendisinin en fazla görüştüğü lider olduğunu belirten Obama, “İsrail’den daha yakın müttefik ve dostumuz olamaz ve iki ülke ve halkları arasındaki bağlar da kırılmaz niteliktedir” dedi.

Görüşmelerinde Suriye ve Mısır gibi konuları ele alacaklarını belirten Obama, İran konusunda da ABD’nin İran’ın nükleer silaha sahip olmamasına yönelik taahhütlerini yineledi.

ABD Rusya ile askeri ilişkileri askıya aldı

ABD, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya ile tüm askeri ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Ukrayna'daki son gelişmelerin ışığında ABD ile Rusya arasındaki tüm askeri angajmanları askıya aldıklarını" bildirdi.

Kirby, "Savunma Bakanlığı, şeffaflığı artırmak, karşılıklı anlayışı inşa etmek ve askeri yanlış hesaplamalar riskini azaltmak için son birkaç yıl içinde Rusya Federasyonu ile geliştirdiğimiz askeri ilişkiye değer verse de Ukrayna'daki son gelişmeler ışığında, ABD ile Rusya arasındaki tüm askeri angajmanları askıya aldık. Buna tatbikatlar, ikili toplantılar, liman ziyaretleri ve planlama konferansları dahil" ifadesini kullandı.

Savunma Bakanlığı'nın durumu yakından izlediğini ve ABD'nin müttefikleri, ortakları ve NATO'nun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı ve kurumlar arasında yakın teması sürdürdüğünü belirten Kirby, Rusya'ya Ukrayna'daki krizi yatıştırma ve Kırım'daki Rus güçlerine de Rusya Karadeniz Filosu'yla alakalı anlaşmaların gerektirdiği şekilde üslerine geri dönme çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Kirby, bazı medya kuruluşlarının bölgede olası gemi hareketlilikleri üzerine spekülasyonlar yaptığını bildirerek, "Avrupa ya da Akdeniz'deki askeri durumumuzda bir değişiklik yok. Donanma birimlerimiz bölgedeki müttefikler ve ortaklarla rutin, daha önceden planlanan operasyonlar ve tatbikatlar yürütmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret ve yatırım görüşmeleri de askıda

Obama yönetimi,Rusya ile ticaret ve yatırım görüşmelerini de dondurdu.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Ticaret Temsilciliği'nin bir sözcüsü, ABD'nin Rusya ile yaklaşan ticaret ve yatırım görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan sözcü, "Ukrayna'daki son olaylar nedeniyle, (ABD ile Rusya arasında) daha derin ticari bağlara yönelik adımın bir parçası olma özelliğini taşıyan, Rusya hükümeti ile yaklaşan ikili ticaret ve yatırım temasını askıya aldık" dedi.

Biden, Yatsenyuk ile görüştü

Diğer taraftan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Ukrayna'nın istikrarı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeye yönelik devam ettirilen diplomatik çabaları ele almak üzere Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin Ukrayna'nın ekonomik reformlarını desteklemeye dönük planları da gözden geçirdiği kaydedildi.

Biden'ın, Yatsenyuk'la olan görüşmesine ilaveten Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Ilves'le de yine Ukrayna konusunda telefonda görüştüğü, bu görüşmede de durumu yatıştırmaya ve Ukrayna ile bölgenin istikrarını güvence altına almaya yönelik uluslararası çabalar dahil olmak üzere Ukrayna'daki durum hakkında fikir alışverişinde bulunulduğu bildirildi.