ABD Başkanı Barack Obama, ABC News kanalında David Muir'in moderatörlüğünde yayınlanan "Başkan ve Halk: Ulusal Bir Söyleşi" başlıklı özel programda, ülkenin farklı yerlerinden vatandaşlarla bir araya geldi.

Alton Sterling ve Philando Castile adlı iki siyahinin birer gün arayla beyaz polisler tarafından öldürülmesi, ardından Dallas'taki polis şiddetine yönelik protestolar esnasında Micah X. Johnson adlı siyahi tarafından 5 polisin keskin nişancı tüfeği ile öldürülmesi, ülkedeki ırkçılıkla ilgili tartışmaları alevlendirmişti.

Ülkedeki tansiyonu düşürmek için salı günü polislerin cenaze törenine katılan ve önceki gün de güvenlik yetkilileri ve "Siyahilerin Hayatı Değerlidir (Black Lives Matter)" hareketinin temsilcileri ile görüşen Obama, dün de ABC News'teki programda farklı toplumsal kesimlerden siyahilerin ve beyazların temsilcilerini dinledi.

"Bu hepimizle ilgili bir mesele"

Sterling ve Castile'nin ailelerinin yanı sıra Dallas'ta öldürülen polislerin ailelerinin de katıldığı programda konuşan Obama, "Ortada onlara karşı biz meselesi yok; bu hepimizle ilgili bir mesele." dedi.

Kendisinin de çocukluk ve gençlik yıllarında ırkçı ön yargılara muhatap olduğunu ve ülkenin bu sorunları büyük oranda aştığını anlatan Obama, "Artık eskisi kadar kötü değil ama ortada bununla ilgili bir geçmiş var." ifadesini kullandı.

Amerikan halkına birlik ve beraberlik çağrısı yapan Obama, "Bazılarının düşündüğü kadar bölünmedik." değerlendirmesinde bulundu.