PEKİN

Pekin yönetimi, ABD'nin Tibet konusunda verdiği sözlere ters düştüğünü kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, olağan basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama ile Beyaz Saray'da görüşmesi hakkında açıklama yaptı.

Lu, "ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da Dalay Lama ile her ne şekilde görüşmüş olursa olsun, ABD tarafı, Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ile Tibet'in bağımsızlığı ve Çin'deki bölücülük faaliyetlerini desteklemediği yönünde verdiği sözlere ters düşmektedir." dedi.

ABD'nin bu yöndeki tutumuyla Çin'in iç işlerine karıştığını ve bu durumun taraflar arasındaki güven ve işbirliğine zarar vereceğini belirten Lu, ABD'ye, Tibet sorunu üzerinden Çin'in iç işlerine karışmaya son vermesi yönünde çağrı yaptı.

Obama, Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'yı daha önce de Beyaz Saray'da dört kez ağırlarken, bu görüşme öncesinde Pekin yönetimi sert tepki göstererek Tibet'in Çin'in iç işleri olduğunu vurgulamış ve ilgili meseleyi diplomatik yoldan ABD tarafına da beyan ettiklerini bildirmişti.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.