Orta Afrika Cumhuriyeti'nde muhalif lider Auguste Boukanga, ülkenin sorumluluk üstlenmesini ve yardım edilen mantığından kurtulmasını sağlayacak yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Boukanga, AA'ya demecinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 20 Şubat'ta yaptığı, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni krizden çıkarma yöntemlerine ilişkin açıklamasına atıfta bulunarak, ''bunun yeterli olmadığını'' söyledi.
Yeniden Doğuş ve Kalkınma Birliği Partisi'nin (URD) Başkanı Boukanga, BM'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, ''ebedi muhtaçlık'' durumundan kurtulması için yapısal sorunlarını çözmeye yardım etmesi gerektiğini, bunun yolunun da ülkenin kendi güvenliğini sağlamasından geçtiğini vurguladı.
Boukanga, ''Bir ülke, toprak bütünlüğünü korumak için güçlü bir orduya ihtiyaç duyar. Orta Afrika Cumhuriyeti bugün bu durumdaysa, güçlü orduya sahip olmadığındandır'' dedi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin üretim yatırımları yapabilmesinin gerekliliğine işaret eden Boukanga, çalışanların maaşlarının ödenmesinin iyi olduğuna ancak uzun vadeli bir çözüm teşkil etmediğine, bu nedenle BM'nin ekonomik atılım için gerekli yardımı düşünmesi gerektiğine dikkati çekti.
Ayrıca Boukanga, Çad'ın hakim konumunda olduğunu belirterek, ''Bu şekilde yardım edilmez. 1996'dan bu yana Çad, ülkede birçok karışıklığa yol açtı. Her zaman bu krizlerden ülke ekonomisini yağmalamak için yararlandı'' ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri Ban, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Ülkede halen bulunan Afrika Birliği ve Fransız askerleri hızlı bir şekilde ek 3 bin asker ve polisle takviye edilmeli. Bu ek askerler günler ya da haftalar içinde hemen konuşlandırılmalı ve havadan nakil kabiliyeti artırılarak olaylara hemen müdahale edebilmeli" demişti.
Fransa'nın toplamda 2 bin askerinin olacağını, Avrupa Birliği'nin de asker sayısını 500'den 1000'e çıkaracağını ve Mart başında sahada olacaklarını beyan ettiğini hatırlatan Ban, ikinci olarak ülkedeki tüm yabancı birliklerin tek bir komuta altında birleştirilmesini talep etmişti.
Ülkedeki insan hakları ihlallerine de dikkati çeken Ban, konuyu inceleyecek BM komisyonunun bu hafta ülkeye gideceğini belirtmişti.