ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in ''müzakere'' girişimleriyle ilgili ''Suriye rejimi, eğer barışa ilgi duyuyorsa Hatib'in önerisini kabul etmesi gerekir'' dedi. 

SMDK Lideri Hatib, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarı bırakması koşuluyla barışçıl bir geçişe kapı aralanabileceğini kaydetmişti. Nuland da düzenlediği günlük basın toplantısında, bir soru üzerine Hatib'in açılımını takdir ettiklerini söyledi.

Suriye'de ellerine kan bulaşmış olanların bundan sorumlu tutulması gerektiğini belirten Nuland, Suriye rejiminin ''eğer barışa ilgi duyuyorsa'' Hatib'in önerisini kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

Nuland'a, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına ilişkin sorusuna ''Türk liderlerden gelen tahrik edici yorumlar, bizi açıkçası çok rahatsız ediyor. Son 24 saat içerisinde bu konudaki kaygılarımızı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kanalıyla üst düzey Türk yetkililerine aktardık. Burada bizim görüşümüz, hedef üzerindeki konsantrasyonumuzu bozmamalıyız ki bu da şiddetin durmasının ve Esed'in iktidarı bırakmasının sağlanması ve demokratik bir Suriye'ye doğru sayfanın çevrilmesi'' dedi.

Suriye muhaliflerinden gelen bireysel açıklamaların Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK) temsil etmediğini belirten Nuland, koalisyonun liderliğinin Esed'in iktidardan çekilmesine yönelik baskının artırılması, geçiş sürecinin başlaması ve bu sürecin nasıl ilerleyeceğine yönelik gerçek diyaloğun yürütülmesine odaklanmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.