MÜNİH

Almanya'da 2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) hücresinin Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 6 Mayıs'ta başlayan davasının görülmesine bugün devam edecek.

İlk duruşmada davanın baş sanığı Beate Zaschaepe mahkemeye girerken avukatlarının üstlerinin aranması ve tutuklu yargılanan Ralf Wohlleben'in kendisi için istediği 3 avukat yerine 2 avukatın tayin edilmesi sebeplerinden dolayı reddi hakim taleplerinde bulunulmuştu. Bunun üzerine taleplerin görüşülmesi için mahkeme heyeti davayı 1 hafta ertelemiş ancak istekleri reddetmişti.

Bugün görülecek duruşmada savunma avukatlarının benzer taleplerde bulunmayı sürdürmeleri bekleniyor.

Zschaepe görüldü iddiası


Öte yandan Zschaepe'nin 2001'de Köln'de bir İranlı'ya ait markette bombalı saldırı yapılmadan önce görüldüğü iddia edildi. Focus dergisinin haberinde, bu iddia ile ilgili Federal Savcılığın marketin sahibi kişinin ifadesine başvurduğu kaydedildi.

Söz konusu kişinin, saldırı olmadan 1-2 ay önce kot pantolonlu, koyu renkli bir ceket ve şalı olan genç bir kızın markete geldiğini, tuvalete gitmek istediğini anlattığı belirtildi. Habere göre, market sahibi Zschaepe'yi, teslim olduktan sonra yayımlanan fotoğraflarından tanıyarak teşhis etti.

Köln'de 19 Ocak 2001'de meydana gelen saldırıda market sahibinin kızı ağır yaralanmıştı.

Almanya'da 2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları düzenlemek ve bombalı saldırlar yapmakla suçlanan NSU hücresinin davasında 5 sanık yargılanıyor. Bunlardan, Zschaepe terör örgütüne üye olmak ve örgütün işlediği tüm suçlarda suç ortağı olmakla, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) eski yöneticilerinden Wohlleben ise, Ceska 83 marka silah ile susturucu temin ederek NSU cinayetlerinin işlenmesine yardımcı olmakla suçlanıyor.