BERLİN

Mahkeme Başkanı Karl Huber, kura çekiminden sonra düzenlediği basın toplantısında, yöntemin adil olduğunu söyledi.

Mahkeme sözcüsü Andrea Titz, duruşma salonunda basına ayrılan 50 yer için 927 basın mensubunun müracaat ettiğini, bunlardan 30'unun başvurusunun, akreditasyon şartlarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.

Titz, kuraların daha önce belirlenen yöntemle üç farklı grupta ve alt gruplarda çekildiğini hatırlattı.

Buna göre, yerli ve yabancı haber ajanslarının bulunduğu ve beş yer ayrılan 1. gruptan Radio Dienst, Rufa Rundfunk-Agenturdienst, İhlas Haber Ajansı (İHA), Alman Haber Ajansı (DPA) ve DPA İngilizce servisi çekildi. 1. grup için 29 ajansın başvurduğu ifade edildi.

Yabancı basın kuruluşlarının yer aldığı ve 10 kişilik kontenjan ayrılan 2. grupta Yunan basınına bir yer ayrıldığına dikkati çeken Titz, davayı izlemek için sadece bir başvurunun olduğunu ve bu torbadan başvuruyu yapan Yunanistan Radyo ve Televizyon Kanalı'nın çıktığını belirtti.

Türk basın mensupları için ayrılan dört yer için 36 başvurunun olduğunu kaydeden Titz, bu torbadan da El-Cezire İstanbul, Sabah, Hürriyet ve Evrensel gazetelerinin çekildiğini söyledi.

Titz, İran'a ayrılan yer için başvuru yapılmadığını, bu yerin 2. grup için başvuranlara aktarıldığını belirterek, bu gruptaki diğer kuruluşların "Radio Lora München" (Polonya redaksiyonu), "Svenska Dagbladet", "France 2 Berlin", "NOS" adlı Hollanda radyosu ve İsviçre'den Neue Züricher Zeitung olduğunu ifade etti.

Alman dilinde yayın yapan kurumların yer aldığı ve 35 kontenjan ayrılan 3. torbadan çekilen kurular şöyle:

ARD, WDR, Ebru TV, Kabel 1, Deutschlandfunk, BR, SWR, TOP FM, Charivari, Radio Lotte Weimar, Bild, Allgaeuer Zeitung, Passauer Neue Presse, Saechsische Zeitung, Oberhessische Presse Marburg, Stuttgarter Zeitung, Lübecker Nachrichten, Focus, Stuttgarter Nachrichten, Süddeutsches Magazin, Spiegel, Tom Sundermann (serbest gazeteci), Freie Presse, Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung, Thüringer Tageszeitung Freies Wort, Thüringer Landeszeitung, Viola Volland (serbest gazeteci), RTL 2, Offenbach Post, ZDF, Hallo-muenchen.de, Hendrick Puls (serbest gazeteci), Junge Welt ve Brigitte.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin davayı en az üç yabancı basın kurumunun izlemesi gerektiği kararından sonra daha önce yaptığı akreditasyon uygulamasını iptal etmişti. Mahkeme, davayı izleyecek gazetecilerin kurayla belirlenmesine karar vererek, ilk duruşmayı 6 Mayıs'a ertelemişti.