GENCE - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'ın Gence şehrinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları üçlü toplantısı sonrasında yapılan ortak basın toplantısında, üç ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel sorunlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmaya ve Yukarı Karabağ sorununa değinen Davutoğlu, hedef ve isteklerinin iki ülke arasındaki ihtilafın bir an önce bitmesi ve Azerbaycan topraklarının işgal durumunun son bulması olduğunu belirtti.

Ermenistan ve Türkiye normalleşme süreci ve sınır kapılarının açılması konularında görüş bildiren Davutoğlu, "Her yerde defalarca söyledik. İşgal altındaki topraklar işgalden kurtulmadığı sürece ve Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki ihtilaf bu çerçevede çözülmedikçe Türkiye ve Ermenistan arasında tam bir normalleşme olması mümkün değil. Sınırların açılması meselesi de bu çerçevededir" diye konuştu.
Karabağ sorunu çözüldüğü takdirde sadece Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının değil, Azerbaycan-Ermenistan sınır kapılarının da açılmasını istediklerini ifade eden Bakan Davutoğlu, bütün bölge ülkelerinin işbirliği içerisinde olmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Gence'nin ortak kültür merkezi ve hem Gürcistan hem de Türkiye için önemli bir şehir olduğunu dile getiren Davutoğlu, her iki ülkenin burada konsolosluk bulundurmasının verilen öneme örnek teşkil ettiğini söyledi.

Sovyetlerin dağılmasının ardından üç ülke arasında istikrarlı bir işbirliği ağının kurulduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Başka ülkeler arasında da benzer işbirlikleri oldu. Fakat biz ilişkilerimizi somut projeler yaparak daha da iyi düzeye getirdik. Birlikte gerçekleştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, TANAP ve TAP projeleri, sadece üç ülke projesi değil, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan barış projeleridir" dedi.

Basın toplantısında konuşan ev sahibi Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise üçlü görüşmeyle ilgili bilgi vererek, daha önce kabul ettikleri 2012-2015 faaliyet planını gözden geçirdiklerini, Güney doğalgaz koridoru ve enerji konularını, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesini konuştuklarını, tüm bunların imzaladıkları bildiriye yansıtıldığını kaydetti.

İlişkilerin geliştirilmesi için gerekenler konusunda fikir alışverişi yaptıklarını söyleyen Memmedyarov, bazı öneriler bulunduğunu, üç ülkenin gazetecileri, sporcuları ve akademisyenleri arasında görüşmelerin yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtti.

Dışişleri bakanları arasında üçlü görüşme süreci dışında parlamentolar arası benzer görüşmelerin de yapılacağını ifade eden Memmedyarov, cumhurbaşkanları düzeyinde de benzer şekilde görüşmenin gerçekleşmesi konusunda tarafların anlaşmaya vardığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AzerbaycanDışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Pandjikidze'nin katılımı ile düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı açıklamaların ardından sona erdi.

İkili ve üçlü görüşmelerde bulunan bakanlar, daha sonra yapılan heyetlerarası geniş kapsamlı üçlü görüşmelerin ardından ortak bildiri imzaladı. Bakanlar, Gürcistan'ın Gence Konsolosluğu'nun açılışına da katıldı.