TAŞKENT

Kırgızistan ve Özbekistan'da Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kırgızistan'da meydanlar ve parklarda kültürel ve sportif faaliyetlerle kutlanan Nevruz için en görkemli etkinlik, başkent Bişkek'teki ana meydanda yapıldı.

Etkinlikte, vatandaşlara nevruzun en önemli simgesi olarak görülen Sümelek tatlısı ikram edildi. Vatandaşlar tiyatro ve dans gösterileri ile halk oyunlarını izledi.

Bunun yanında, Lenin meydanında düzenlenen Büyükelçilikler Kermesi'nde de Türkiye standı büyük ilgi gördü.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın eşi Simten Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kermese Türk yemekleri, çini ve bakır işleri ve hediyelik eşyalarla katıldıklarını söyledi.

Kermeste Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev'in ev sahipliğinde büyükelçilere Kırgız yemekleri tanıtıldı. Yine, bakan ve büyükelçiler, birlik ve beraberliği simgeleyen geleneksel Kırgız çadırı kurdu.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) İktisat Fakültesi Kasım Tınıstanov Konferans Salonu'nda da çok sayıda öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla program organize edildi. Programın açılış konuşmasını, Kırgızistan'a çalışma ziyaretinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin yaptı.

Nevruzun resmi tatil olarak kutlandığı Özbekistan'da da vatandaşlar birbirlerine, Kök Samsa, Halim, Özbek pilavı ve Sümelek tatlısı ikram ederken, bazı yörelerde hayvanlar adak olarak kesildi.

Özbekistan'da nevruz

Özbekler, nevruzda yeni yılın bereket getirmesi dileğinde bulundu.

Nevruz'da tüketilen, çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılmasıyla elde edilen sıvıdan şeker katılmadan yapılan Sümelek tatlısının yıl boyunca daha sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olunmasını sağladığına inanılıyor. Hazırlanışı çok sabır gerektiren Sümelek tatlısı, buğdaydan elde edilen nişastalı suyun 16-18 saat boyunca durmadan karıştırılmasıyla yapılıyor. Tatlı hazırlanırken tutulan dilek ve duaların da kabul olacağı düşünülüyor. Piştikten sonra 5-6 saat kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılan, böylece yapımı 24 saati bulan Sümelek tatlısı, bölgede her derde deva görülüyor. Tatlı önce mahallenin yaşlı ve hastalarına ardından tüm sakinlerine dağıtılıyor.