ASTANA - Nazarbayev Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Nazarbayev, "Holodomor" olarak tanımlanan kıtlık döneminde yaşananları anlattı.

Holodomor sırasında yaşanan acının 80'nci yılı olduğunu belirten Nazarbayev, ''Bizim milletimiz çok büyük acılardan geçti. Bir çok şey yaşandı. Bu dönemde Kazak nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı açlıktan öldü'' diye konuştu.

Kazakistan'ın bugün 16 milyon nüfusa sahip olduğunu söyleyen Nazarbayev, ''Eğer Holodomor yaşanmasaydı, nüfusumuz bugün yaklaşık 45-50 milyon olurdu'' dedi.

Nazarbayev, geçmişte yaşananların dikkate alınmasını isteyerek, Kazak gençliğinin ülkelerini daha ileri götürmek için çalışmaya davet etti.

Rusça ''açlık'' anlamına gelen ''Holodomor'' veya ''Galadomor'', 1929-1933 yılları arasında, Sovyetler Birliği'nin toprakta özel mülkiyetten vazgeçerek, köylüleri kolhoz ve sovhozlarda toplamak istemesi, köylülerin de buna karşı çıkması ile başlamış, Sovyet yönetimi de köylülerin bu tepkisine karşılık tarımsal üretimi durdurma kararı almıştı. Bu karar, Sovyetler Birliği'nde milyonlarca insanın açlık ve açlıktan kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açmıştı.