TALLINN - NATO, Estonya'nın başkenti Tallinn'de siber güvenlik tatbikatı düzenliyor.

NATO Ortak Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi Sözcüsü Liisa Past, hafta boyunca sürecek "Kilitli Kalkan 2015" tatbikatına 16 ülkeden yaklaşık 400 bilgisayar uzmanının katıldığını açıkladı. Past, tatbikatın "hayali bir ülkedeki kurmaca bir senaryoya" dayanacağını belirtti.

Katılımcılar, olası bir siber saldırıya karşı teknik çözümler üretecek. Bu yıl beşincisi düzenlenen tatbikatta hem Windows 8 işletim sistemi hem de yakında piyasa çıkacak Windows 10 sistemi kullanılacak.

Olası siber saldırılara karşı NATO'nun savunma kapasitesini artırmak amacıyla 2010 yılından bu yana düzenlenen tatbikat, bu yıl Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin ardından Doğu Avrupa'da tırmanan gerilim ortamında yapılıyor.

Estonya'da hükümet, medya ve büyük şirketlerin internet siteleri 2007'de bilgisayar korsanlarının saldırısına uğramıştı. Estonya, günlük yaşamı da etkileyen saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmuş ancak Moskova yönetimi iddiayı yalanlamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama ve NATO'ya üye diğer ülkelerin liderleri, eylül ayındaki zirvede NATO'nun siber savunma kapasitesinin artırılması konusunda fikir birliğine varmış ve üye bir ülkeye karşı olası bir siber saldırıya tıpkı askeri saldırıda olduğu gibi ortak yanıt verilmesini kararlaştırmıştı.