BRÜKSEL - NATO savunma bakanlarının çarşamba günü başlayacak iki günlük toplantısının önemli gündem maddeleri arasında yer alan Afganistan konusunda NATO’nun 2014 sonrasında bu ülkede görev yapmasına olanak sağlayacak belgelerin Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından imzalanmamasının sıkıntı yarattığı belirtiliyor.

Afganistan’ın öncelikle ABD ile ikili güvenlik anlaşması (BSA) imzalaması, bunu da NATO ile güçlerin durumu anlaşmasının (SOFA) imzalanmasının izlemesi gerekiyor. Karzai ilk belgeyi imzalamadığı için ikinci belgede de ilerleme sağlanamıyor.

Toplantı konusunda basını bilgilendiren üst düzey bir NATO yetkilisi, “BSA olmazsa SOFA olmaz, SOFA olmazsa NATO görev alamaz ve zorlu bir karar almak durumunda kalınabilir” dedi. NATO’nun Afganistan’da görev yapabilmesi için bu iki belgenin mutlaka imzalanması gerektiğini belirten yetkili, henüz “zorlu karar” aşamasında olunmadığının altını çizdi.

NATO yetkilisi, 2014’ten sonra Afganistan’da NATO’nun üstleneceği göreve ilişkin operasyon planının normalde bu toplantıda bakanların onayına sunulmasının öngörüldüğünü ancak Karzai’nin imza atmaması nedeniyle yaşanan gecikme yüzünden bunun mümkün olmayacağını kaydetti.

Aynı yetkilinin, 5 Nisan’da yapılacak seçimlerde Karzai’nin yerine aday olan isimlerden belgelerin imzalanmasına ilişkin olumlu sinyaller geldiğine atıf yapması dikkat çekti.

NATO savunma bakanları, Afganistan’ın yanı sıra Ukrayna’daki son gelişmeleri masaya yatıracak. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, gelişmelerin çok yakından izlendiğini belirterek, NATO ile ne tür bir ilişki istediğine karar verecek olanın Ukrayna olduğunu söyledi. NATO’nun Ukrayna’yı yakın bir ortak gördüğünün altını çizen Lungescu, bakanların Ukrayna’daki durumu ve işbirliğinin nasıl sürdürülebileceğini çalışma yemeğinde ele alacaklarını ifade ederek, “Önemli bir siyasi görüşme olacak” dedi.

Suriye ya da Libya konularının gündemde olmayacağı toplantıda savunma yetenekleri, akıllı savunma, siber suçlar ve deniz güvenliği gibi konular ele alınacak.