NEWPORT - NATO’ya üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Newport’taki NATO Zirvesi’nin ikinci günü savaş uçaklarının alçak irtifada gerçekleştirdikleri tören uçuşuyla başladı.

Zirvenin yapıldığı Celtic Manor tesisinin üzerinden geçen uçaklara liderler büyük ilgi gösterirken uçuşa, Polonya’dan Mig 29, Fransa'dan Mirage 2000C, Danimarka, Portekiz ve Hollanda’dan F-16, ABD’den F-15C, Kanada’dan F-18, Almanya’dan Eurofighter, İngiltere’den ise Typhoon tipi savaş uçakları ve Voyager tipi tanker uçak katıldı.

Uçuş, İngiliz Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi Red Arrows’un geçişiyle sona erdi.

Tören uçuşunu, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin de bulunduğu çok sayıda lider izledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise etkinliğe katılamadı.

 

- Nihai bildiri açıklanacak

 

NATO Zirvesi’nin sonunda yayınlanacak nihai sonuç bildirisini şekillendirmek üzere bir araya gelen NATO liderleri, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) oluşturduğu tehdide yönelik atılacak adımlara ilişkin ifadeleri metne yansıtacak.

Liderlerin NATO ülkelerindeki savunma harcamalarını artırma, İttifak’ın yapısını mevcut ve gelecekteki tehditlerle mücadele edebilecek boyuta kavuşturmaya yönelik adımları ele almaları öngörülüyor.

Siber savunmanın da NATO’nun ortak savunma ilkesinin bir parçası olduğu vurgusunun ilk kez sonuç bildirisine yansıtılması bekleniyor.

Zirvenin son gününde NATO dışişleri bakanlarının ise Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Didier Burkhalter ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile danışmalarda bulunması planlanıyor.

NATO savunma bakanlarının da işbirliği olanaklarını genişletmek amacıyla Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Ürdün ve İsveç’ten mevkidaşlarıyla bir araya gelmeleri öngörülüyor.