BRÜKSEL - Genelkurmay başkanları seviyesinde toplanan NATO Askeri Komitesi'nin iki gün sürecek toplantısında önemli gündem maddelerinden birini, Ukrayna’daki gelişmeler ve NATO’nun bu konuda aldığı ve alması olası önlemler oluşturacak.

Tolantı öncesinde konuşan NATO Askeri Komite Başkanı General Knud Bartels, Rusya-Ukrayna krizinin tam ortasında, haziranda yapılacak bakanlar düzeyindeki iki toplantı öncesinde ve NATO Zirvesi’ne dört ay kala yapılan toplantının zamanlama açısından önemine dikkati çekerek, “Bu bağlamda hedefimiz güçlü ve konsensüse dayalı askeri bir görüş oluşturmak” dedi.

Bartels, NATO’nun Ukrayna krizinde gerilimin düşürülmesine ve sorunun siyasi yollarla çözülmesine destek olmayı sürdüreceğini belirterek, “Bununla birlikte ittifak, caydırıcılığında ve ortak savunmaya bağlılığında kararlı olacak” dedi.

Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in temsil ettiği toplantıda, Ukrayna konusunun yanı sıra eylülde Galler’de düzenlenecek NATO Zirvesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki durum, NATO’nun krizlere cevap vermeye ilişkin hazırlık düzeyi ile Afganistan’daki operasyonlar ele alınacak.

Toplantıya, Avrupa Birliği (AB) Askeri Komite Başkanı General Patrick De Rousiers de katılıyor. Bartels de dün yapılan AB Askeri Komite Toplantısı’na katılmıştı.