BRÜKSEL - Kırım'da silahlı bir grup tarafından gerçekleştirilen eylemi "tehlikeli ve sorumsuzca" olarak niteleyen Rasmussen, Ukrayna’nın, Kırım’daki son olaylara ilişkin NATO’dan herhangi bir talepte bulunmadığını söyledi.

Rusya’dan gerilimi tırmandıracak ya da yanlış anlamalara neden olacak herhangi bir eylemde bulunmamasını ısrarla talep eden Rasmussen, tüm taraflara sürtüşmeden geri adım atma, provokatif eylemden kaçınma, diyaloğa dönme çağrısı yaptı.

Rusya’nın, düzenlediği askeri tatbikat konusunda NATO’yu önceden bilgilendirdiğini vurgulayan Rasmussen, Ukrayna’daki son gelişmelerle bağlantılı olmadığı bilgisini ilettiğini kaydetti.

Ellerinde Rusya’nın verdiği bilgilerle çelişen bir veri olmadığını vurgulayan Rasmussen, “Açıkçası Ukrayna’daki gelişmelerle Rusya’nın düzenlediği tatbikatın aynı döneme denk düşmesi işleri kolaylaştırmıyor” dedi.

Rasmussen, Rusya’nın askeri olarak müdahalede bulunacağına işaret eden bir veriye sahip olmadıklarının altını çizdi.

Ukrayna Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Oleksandr Oliynyk’in katılımıyla yapılan NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısının, zamanlı ve yapıcı olduğunu belirten Rasmussen, “Bugün NATO’nun, demokratik gelişme, savunma reformları, askeri işbirliği ve güvenlik sektörü üzerindeki demokratik kontrol konusunda destek olmaya hazır olduğunu açıkça dile getirdik” diye konuştu.

Ülkenin geleceğine sadece Ukrayna halkının karar verebileceğini kaydeden Rasmussen, NATO’nun bu karara saygı duyup arkasında duracağını söyledi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı

NATO kanadından bu açıklamalar gelirken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da tüm taraflara, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Günlük olağan basın toplantısında konuşan AB Komisyonu sözcülerinden Olivier Bailly, Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel bağları anladıklarını belirterek, “Bunları değiştirme durumumuz yok. AB açısından bu bağların güçlendirilmesinde bir sakınca yok. Bu, Ukrayna halkının egemen seçimi. Bu ilişkiye karışma niyetimiz yok” dedi.

Rusya’nın çözümün bir parçası olduğunu ifade eden Bailly, bu ülkeden de yapıcı bir yaklaşım beklediklerini söyledi.