BRÜKSEL

NATO Konseyi Büyükelçiler toplantısının ardından yapılan açıklamada, Suriye'den atılan bir top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve üçü çocuk 5 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından iki ülke arasında tırmanan gerilimi tartışmak üzere büyükelçiler düzeyinde olağanüstü toplanıldığı hatırlatıldı.

Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından saldırının şiddetle kınandığı belirtildi.

26 Haziran 2012'de de açıkladığı üzere Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini tekrarlayan NATO açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:   

''Suriye rejiminin açıkça uluslararası hukukun ihlali ve müttefiklerinden birinin güvenliğine tehlike oluşturacak şekilde NATO'nun güneydoğu sınırına yaptığı saldırı üzerine NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde toplanmış ve Suriye rejimi güçleri tarafından Türkiye'nin iki ülke sınır bölgesine yakın yerleri sık sık top ateşine tutmasını tartışmıştır.  
3 Ekim 2012'de düzenlenen ve 5 Türk vatandaşının ölümüne, 9'unun da yaralanmasına neden olan topçu ateşi, müttefikler için büyük bir endişe kaynağı olmuş ve şiddetle kınanmıştır. 
Washington Anlaşması'ndan kaynaklanan güvenlik ve dayanışmanın bölünmezliği çerçevesinde Türkiye'nin yanında yer alan İttifak, müttefikine karşı bu tür saldırgan eylemlerin derhal sona erdirilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmemesi konusunda uyarmaktadır.''

NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.