İSTANBUL - Janzen, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'da diplomatik çözüm arayışının NATO'nun önceliği olduğunu, bu yüzden Rusya’nın askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekmesi gerektiğini vurguladı.

Janzen, "Ukrayna'da diplomatik bir çözüm yolu bulabilmek için gerekli ortam ve koşulların sağlandığından emin olmalıyız" dedi.

NATO'nun, Rusya'dan kaynaklı değişen güvenlik ortamına karşılık olarak çeşitli tedbirlerden oluşan bir hazırlık eylem planı oluşturduğunu belirten Janzen, Balistik Füze Savunma Programı sayesinde NATO'nun savunma kapasitesini arttırdığını vurguladı. Janzen, aralarında Türkiye, Romanya, Polonya ve İspanya'nın da olduğu birçok Avrupalı müttefikin programa iştirakini duyurduğunu hatırlattı.

Ukrayna'nın ''Barış için Ortaklık'' programının uzun yıllardır üyesi olduğunu, eğitim girişimlerinden faydalandığını ve NATO'nun güçlü bir ortağı olduğunu belirten Janzen, "Ukrayna'nın doğusundaki kriz aşıldıktan sonra Ukrayna'nın NATO'dan destek istemesi durumunda, NATO'nun buna olumlu yanıt vereceğine ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin eğitimine yardım edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

"Sıcak çatışma ihtimali çok düşük"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Rusya ve Karadeniz Araştırmaları Uzmanı Habibe Özdal da Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki Ukrayna ile ilgili görüşmelerde yapıcı bir sessizlik olduğunu belirterek, görüşmelerde, meselenin askeri olarak değil, siyasi olarak çözüleceğini söylediklerini ifade etti.

Bölgede sıcak çatışma ihtimalinin çok düşük olduğunu aktaran Özdal, "Sıcak çatışma ihtimalini ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini gündeme getirmeden, halihazırdaki müzakerelerin daha fazla işlerlik kazanmasına yönelik gelişmeler yaşanıyor" dedi.

Habibe Özdal, AB açısından Ukrayna'nın NATO üyeliğinin Avrupa'yı tekrar krizle karşı karşıya bırakma riski olduğunu, Avrupa güvenliği ve istikrarının şu anda Ukrayna'nın NATO üyesi olmamasından geçtiği görüşünü savundu.